Tips om je kind niet kwijt te raken op vakantie

Let je tijdens een dagje pretpark, dierentuin of strand nóg zo goed op, in een onbewaakt moment kan je kind zomaar kwijt raken. Vooral in de vakantieperiode komt het vaker voor. Met deze tips van ‘Ouders van Nu’ voorkom je dat dit gebeurt. 

Herkenningspunten

Wandel samen met je kind door de omgeving. Benoem tijdens de wandeling wat herkenningspunten. Dit helpt je kind zich te oriënteren en bekend te raken met het gebied. Je kunt ook een plek afspreken waar je kind naartoe gaat als hij of zij je kwijtraakt. Geef ook duidelijk aan tot waar je kind mag spelen. Dit kan een fontein, boom, restaurant of huisje zijn. In ieder geval een duidelijke plek waar je kind niet voorbij mag.

Polsbandje

Op internet kun je voor een paar euro festivalbandjes bestellen. Dit zijn waterbestendige bandjes, die je moet doorknippen om ze af te doen. Schrijf hier je telefoonnummer op en schuif het bandje om de pols van je kind.

Naamketting

Veel jongens vinden een ID-ketting, ook wel een SOS-naamplaatje genoemd, stoer en je kunt er alle noodzakelijke informatie op kwijt. Voor een tientje bestel je er één online.

Opvallen op het strand

Stranddag gepland? Neem iets mee waardoor je opvalt tussen de vakantiegangers, zodat je spelende kind je makkelijk terugvindt. Dit kan van alles zijn: een felgekleurde parasol, een vlag die je in de grond steekt of een heliumballon die je kind zelf heeft uitgezocht. Trek je kind zwemkleding of een petje in een felle kleur aan, zodat je je kind goed kunt volgen als hij of zij over het strand rent.

Pleisterspray

Handig op zomer- en wintersportvakantie: pleisterspray. Schrijf je telefoonnummer op de arm van je kind en spray er een laagje vloeibare pleisterspray over. Dit maakt het waterproof, waardoor het telefoonnummer niet vervaagt. Pleisterspray koop je bij de drogist.

Foto van je kind

Zorg dat je je kind altijd goed kunt omschrijven, mocht hij of zij toch aan je aandacht ontsnappen. Wat heeft je kind aan, hoe zit zijn of haar haar? Maak eventueel aan het begin van de dag een foto, zodat je die kunt laten zien aan medewerkers van de dierentuin, het campingpersoneel of strandwachten.

Je bent je kind toch uit het oog verloren, wat nu?

Als je je kind toch bent kwijtgeraakt, probeer dan rustig te blijven (hoe lastig dat misschien ook is). Onthoud deze tips:

  1. Zorg dat je een recente foto van je kind bij je hebt die je aan mensen kunt laten zien
  2. Zoek altijd op de ooghoogte van je kind
  3. Is er een hulppost in de buurt? Meld dan meteen dat je kind zoek is
  4. Onthoud dat kinderen bijna altijd met de wind mee lopen. Kinderen met langer haar lopen vaak tegen de wind in. Schijnt de zon? Kinderen gaan dan vaak met de zon in de rug lopen als ze de weg kwijt zijn. Zo hoeven ze hun ogen niet dicht te knijpen tijdens het zoeken.

Bron: oudersvannu.nl

Deel dit artikel: