
Het kan soms lastig zijn om gezonder te eten, omdat je bijvoorbeeld weinig inspiratie hebt voor gezonde maaltijden. Door genoeg groentes en fruit te eten krijgt je lichaam allerlei stoffen binnen die het nodig heeft om te groeien en gezond te blijven, zoals vitamines A, B en C, calcium, magnesium en ijzer. Maar hoe zorg je ervoor dat je lichaam dit allemaal binnenkrijgt?
Tip 1: Start de dag met een ontbijt
Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je spijsvertering op gang komt. Het zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren! Als je een goed vullend ontbijt eet, ga je in de ochtend minder snel snoepen of snacken.
Tip 2: Doe gezondere boodschappen
Probeer met je ouders afspraken te maken over de boodschappen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je wat gezonder wilt eten en dat je het fijn zou vinden als je ouders minder ongezonde dingen in huis halen, zoals bijvoorbeeld snoep of chips.
Tip 3: Probeer nieuwe soorten groente en fruit
Waarschijnlijk eet je vaak dezelfde soorten groente en/of fruit. Probeer eens wat nieuwe soorten uit! Zo krijg je meer keuze en inspiratie. Heb je bijvoorbeeld wel eens drakenfruit geprobeerd? Google dat maar eens!
Tip 4: Kook vaker zelf
Probeer één keer per week zelf te koken. Zo kan je zelf gezonde gerechten maken en zo leer je ook hoe je gevarieerd kunt eten. Op Voedingscentrum.nl staan veel lekkere, gezonde gerechten.
Tip 5: Zeg nee tegen snoep
Als iemand jou bijvoorbeeld snoep of chips aanbiedt, probeer dan nee te zeggen. Je kunt jezelf hierop voorbereiden door te oefenen voor de spiegel. Er zijn gelukkig genoeg gezonde snacks die je in de plaats van iets ongezonds kan nemen! Denk bijvoorbeeld aan snoeptomaatjes, fruit of een volkoren cracker.
Tip 6: Vervang frisdrank voor thee en water met een smaakje
In frisdrank en energiedrank zit heel veel suiker. Probeer in plaats daarvan water en thee te drinken. Met theesmaken heb je veel keuze en daar kan je dus steeds mee blijven afwisselen. Ook water kan je leuker maken: doe er bijvoorbeeld eens wat munt, aardbei of citroen in.
Tip 7: Maak een groente-planning
Pak een pen en papier (of maak een notitie aan op je telefoon) en maak een groente-planning voor de dagen van de week. Op maandag is het bijvoorbeeld broccoli-dag en op dinsdag eet je lekker sperziebonen, op woensdag eet je snoeptomaatjes bij de lunch, enzovoort.
Tip 8: Vlees, vis of vega
Probeer gevarieerd te eten. Door af te wisselen krijg je veel verschillende vitamines binnen. Naast een groente-planning kan je ook een planning maken voor vlees, vis of vega. Bijvoorbeeld kip op maandag, tonijn op dinsdag, peulvruchten op woensdag…
Tip 9: Fruit
Tip 7 kan je ook gebruiken voor fruit. Op maandag eet je bijvoorbeeld een appel en druiven, op dinsdag snack je met een banaan en een peer, woensdag eet je een sinaasappel en doe je stukjes perzik door je kwark, enzovoort.
Tip 10: Wees creatief met groente
Vind je het nog steeds lastig om groente te eten? ‘Verstop’ dan je groenten in gerechten. Doe bijvoorbeeld wat spinazie door de lasagne. Of doe wat broccolirijst door de gewone rijst. Hierdoor heb je bijna niet door dat je groente eet.
Op Voedingscentrum.nl vind je veel informatie over welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke niet.
Bron: CJG Breda
Deel dit artikel: