Thuiswerken als je kinderen hebt

Thuiswerken met kinderen om je heen kan een grote uitdaging zijn, maar onmogelijk is het niet. ‘Ouders van Nu’ geeft 10 tips!

Tip 1: Creëer je eigen werkruimte

Zorg voor een afgesloten werkkamer of op zijn minst een aangewezen werkplek in huis. Zo kun jij je helemaal afsluiten als je je op je werk wilt focussen. Ook voor het plegen van telefoontjes is zo’n werkruimte fijn, en voor je kinderen is de drempel net iets hoger om je te storen dan wanneer je beneden aan de keukentafel zit.

Tip 2: Houd werk en privé gescheiden

Nog even snel dat mailtje versturen tijdens het puzzelen met je kind? Of toch die collega bellen vlak voor het boekje lezen? Doe dit niet en houd werk en privé gescheiden. Je presteert het beste als je je aandacht op één ding vestigt: óf je werk, óf je kind(eren).

Tip 3: Zoek een routine en wees flexibel

Wat is jouw ideale tijdsschema? Als je kinderen al naar school gaan, kun je tussen 8:30 en 12:00 uur veel werk verrichten. Blijven ze tussen de middag over? Dan kun je zelfs aan één stuk doorgaan tot ongeveer 14:00 uur. Gaat je partner in het weekend met de kinderen naar een hobby- of sportclub? Misschien is dat dan voor jou het perfecte moment om thuis nog even de laptop open te klappen.

Tip 4: Benut de tijd die je hebt

Ligt je kind in bed? Zijn je kinderen buiten aan het spelen, op school of vermaken ze zich even alleen? Ga aan de slag!

Tip 5: Vraag om hulp

Voor een paar uurtjes per week kun je ook een oppas regelen. Je kunt ook aan je partner vragen of hij/zij thuis kan blijven, als jij je volledig op je werk wilt storten. En misschien wonen er wel opa’s en oma’s in de buurt die graag eens willen oppassen.

Tip 6: Vraag klanten om flexibiliteit

Werk je als freelancer? Dan kun je zelf afspraken maken met je opdrachtgevers. Zorg dat je deadlines afspreekt die voor jou haalbaar zijn. Zo werk je al gauw naar een flexibele, maar betrouwbare arbeidsrelatie toe.

Tip 7: Laat boodschappen bezorgen

Je kunt veel tijd besparen door boodschappen bij je thuis te laten bezorgen. Je bespaart op die manier vaak ook nog geld, omdat je in de supermarkt verleid kan worden om meer te kopen dan je eigenlijk van plan was. Maak het jezelf makkelijk!

Tip 8: Wees realistisch

Als je kinderen nog heel jong zijn, kan het moeilijk zijn om thuis te werken. Werkt het niet? Zoek dan een andere oplossing, zoals kinderopvang of een externe werkplek. Zodra ze wat ouder zijn, kunnen ze zich beter zelfstandig vermaken en kun jij thuis weer bergen werk verzetten.

Tip 9: Zorg goed voor jezelf

Je wilt een goede ouder zijn, een lieve partner, leuke vriend(in) én ideale werknemer of werkgever. Blijf goed voor jezelf zorgen en neem ook voldoende rust. Misschien slaapt je kind nog niet goed door en heb je daardoor weinig nachtrust. Slaap tijdens de middagdutjes dan mee. Als je goed slaapt, kun je namelijk ook beter presteren.

Tip 10: Voel je niet schuldig

Stop met het hebben van een schuldgevoel. Als jij denkt dat je een betere ouder voor je kinderen bent als je werkt, blijf dat dan vooral doen. Daar heeft je kind uiteindelijk ook profijt van. Lees meer over een schuldgevoel als werkende ouder

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: