Thuis wegen en meten

Nu veel afspraken bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts telefonisch worden gedaan, wordt je kind niet gewogen of gemeten. Vanaf nu kun je de lengte en het gewicht van je kind zelf invullen in het digitale jeugdgezondheidszorg dossier. Hieronder lees je hoe dat werkt en geven we je een paar tips voor het thuis wegen en meten.

De groei van je kind invullen in het digitale dossier
 1. Ga naar het ouderportaal (de link naar het ouderportaal vind je altijd aan de bovenkant van onze website) en log in met je DigiD. Klik hier voor meer informatie over het ouderportaal.
 2. Kies voor ‘Groeicurves’.
 3. De pagina ‘Groeicurves’ opent. Klik op: ‘Mijn eigen groeimetingen’.
 4. Klik vervolgens op de knop ‘Nieuw meetpunt’. Er opent een scherm. Nu kun je de lengte van je kind, het gewicht van je kind en de datum waarop je hebt gemeten, invullen.
 5. Klik op ‘Opslaan’. De ingevulde gegevens zijn nu in de groeicurve te zien.
 6. Heb je een foutje gemaakt? Je kunt de gegevens aanpassen door te klikken op het potlood icoontje. Je kunt de gegevens verwijderen door te klikken op het prullenbak icoontje.
Tips voor thuis wegen en meten
Wegen
 • Baby’s: voor het wegen van je baby zou je een weegschaal kunnen huren bij de thuiszorgwinkel. Lukt dit niet en wil je toch (ongeveer) het gewicht van je baby weten? Ga dan samen met je baby op de weegschaal staan en schrijf het gewicht op. Ga daarna zonder je baby op de weegschaal staan en schrijf dit gewicht ook op. Trek het tweede gewicht van het eerste gewicht af en je weet ongeveer het gewicht van je baby.
 • Kinderen: bij het CJG laten we kinderen op de weegschaal staan als zij dit kunnen. We wegen de kinderen in hun ondergoed.
Meten

Kinderen tot 14 maanden oud kun je het beste liggend opmeten. Als kinderen goed en zelfstandig kunnen staan, kun je de lengte staand opmeten. Tips:

 • Laat je kind recht tegen de muur staan met de hakken, billen, schouders en het achterhoofd tegen de muur.
 • De voeten staan naast elkaar.
 • Laat je kind recht vooruit kijken.

Heb je vragen over het thuis wegen en meten van je kind? Neem dan contact met ons op via 010 24 23 200.

Deel dit artikel: