Tevreden zijn met je uiterlijk: 5 tips

Veel jongeren zijn onzeker over hun uiterlijk. Hoor jij daar ook bij? Lees deze tips!

Tip 1: Kijk niet te vaak in de spiegel

Hoe langer je voor de spiegel staat, hoe slechter je je over jezelf voelt. Meestal kijken we alleen naar de negatieve dingen. Bijvoorbeeld: “Krijg ik alweer een pukkel in mijn gezicht?” of “Wat is mijn haar droog en pluizig vandaag”. Probeer niet te vaak in de spiegel te kijken. Dat is beter voor je zelfvertrouwen. En als je dan toch naar je spiegelbeeld kijkt, zoek dan naar positieve dingen en geef jezelf complimenten in plaats van commentaar.

Tip 2: Stop met kritiek hebben op het uiterlijk van anderen

Als je de hele tijd bezig bent met hoe anderen eruit zien en daar kritiek op hebt, ben je zelf vaak onzeker over je eigen uiterlijk. Probeer je minder bezig te houden met het uiterlijk van anderen. Richt je meer op wie ze zijn en wat ze zeggen of doen.

Tip 3: Draag kleding die bij jou past, niet alleen maar wat in de mode is

Het is natuurlijk leuk om de laatste mode te volgen. Maar als iets in de mode is, betekent dat niet dat die kleding bij ieder lichaamstype past. Past het niet goed of voelt het niet lekker, draag het dan niet. Wees ook niet te veel gefocust op een bepaalde kledingmaat waar je graag in wilt passen. De maat is niet belangrijk, als kleding je maar goed past.

Tip 4: Denk aan een moment of periode dat je goed in je vel zat

Waardoor zat je toen goed in je vel? Was het de kleding die je toen droeg? Of was het de manier waarop je leefde op dat moment? Probeer je te herinneren waar je in die tijd gelukkig van werd en waardoor je toen zelfverzekerd of tevreden met jezelf was. Misschien kan je dat wel terughalen.

Het kan ook zijn dat je nooit tevreden bent geweest met je uiterlijk. Denk dan aan een periode in de afgelopen weken/maanden dat je je energiek en gelukkig voelde. At je beter tijdens die dagen, sliep je goed, sportte je (meer)? Dan kan je dat gedrag weer herhalen, zodat je je opnieuw zo goed voelt (lichamelijk en mentaal).

Tip 5: Hou van jezelf zoals je bent

Je gewicht, de vorm van je neus, de dikte van je haar… je kan er alleen blij mee zijn als je ervoor kiest om het te accepteren en mooi te vinden. Vind je het lastig om jezelf te accepteren zoals je bent? Denk dan eens aan de mensen die jij bewondert of die veel voor jou betekenen. Hebben zij allemaal een perfect uiterlijk? Vast niet. Of volg accounts op Instagram die tips geven om jezelf te accepteren zoals je bent. Zoek bijvoorbeeld op de hashtag #bodypositivity.

Bron: Plekk Magazine

Deel dit artikel: