Tentoonstelling 'OPEN over depressiviteit'

“Langzaam ging het in mijn koppie steeds slechter met mij en op mijn 14e, toen ik met mijn ouders en broertje met de auto op vakantie was, bereikte ik mijn dieptepunt. Totaal in paniek van alle prikkels wilde ik die rijdende auto uit. Ik kon niet meer.”

Van 30 oktober tot 1 december 2020 presenteert Pop- & Cultuurpodium CAPSLOC in Capelle aan den IJssel de tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’. Een nieuw project van stichting Open Mind, waarmee zij in samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen (18-35 jaar), mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken.

De buitententoonstelling is vanaf 30 oktober aan de Alkenlaan en op het Stadsplein te zien. De tentoonstelling is ook binnen te bekijken bij CAPSLOC (Pelikaanweg 3) en bij Huis van de Wijk Middelwatering (Reigerlaan 66).

1 op de 5 jongeren heeft te maken met depressie

Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken. De maatregelen door het coronavirus hebben ook invloed op hoe jongeren zich mentaal voelen. Jongeren vinden dat praten over je depressie nog een te groot taboe is. Terwijl erover praten juist heel erg kan helpen bij het omgaan met een depressie. Stichting Open Mind wil depressie met deze tentoonstelling zichtbaar en bespreekbaar maken.

Over de tentoonstelling

Fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open Mind) door heel Nederland om een zo verschillend mogelijke groep jongeren te fotograferen en hun persoonlijke verhalen op te nemen. Ze hebben zelf allebei een dochter met depressie. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertelden over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit zijn gekomen, zijn samengevoegd in de tentoonstelling, een fotokrant en een podcast. ‘OPEN over depressiviteit’ zal nog een jaar langs verschillende gemeenten door heel Nederland reizen.

Ga jij bij de tentoonstelling kijken? Klik hier voor meer informatie op de website van CAPSLOC. Voor de binnen-tentoonstelling kan je een tijdslot reserveren.

Bronnen: Gemeente Capelle aan den IJssel, Stichting Open Mind

Deel dit artikel: