Kan je het digitale magazine voor derdeklassers niet goed lezen omdat je bijvoorbeeld een hulpprogramma gebruikt? Hieronder vind je de tekst uit het magazine.

Het digitale magazine is gemaakt in mei 2020.

CJG Jeugd magazine

Inhoud

Verslaving
Pag. 4

Seksualiteit
Pag. 7

Gezonde voeding
Pag. 9

Gezond slapen
Pag. 10

Bewegen
Pag. 11

Ons team

Jeugdverpleegkundigen

Ellen Lodder

Comenius college
Lyceum en beroepsonderwijs

06- 86830314
E-mail: e.lodder@cjgcapelle.nl

Hatice Saydogan

IJsselcollege

06- 86830387
E-mail: h.saydogan@cjgcapelle.nl

Simone Sibrijns

IJsselcollege Wiekslag

06- 86830377
E-mail: s.sibrijns@cjgcapelle.nl

Jeugd- en gezinscoaches

Berrie de Kooter en Rinke Clasquin

Algemeen telefoonnummer CJG: 010- 2423200

CJG Jeugd magazine

1: Verslaving

In dit hoofdstuk lees je meer over wat verslaving is, kun je filmpjes bekijken en hebben we links toegevoegd naar handige websites.

2: Seksualiteit

In dit hoofdstuk vind je veel links naar websites met meer informatie over seksualiteit.

3: Gezonde voeding

In dit hoofdstuk krijg je antwoord op de vraag waarom gezonde voeding belangrijk is en nog veel meer tips!

4: Gezond slapen

In dit hoofdstuk geven we je tips om beter te slapen.

5: Bewegen

In dit hoofdstuk lees je hoe je genoeg kan blijven bewegen nu de sportschool dicht is.

Intro

Wie zijn wij?

Voor je ligt een digitaal magazine, speciaal voor jou gemaakt!

Wij zouden bij je op school langs komen om een themales te geven, helaas is dit nu onder deze omstandigheden niet mogelijk. Bij het maken van dit magazine wordt er vanuit gegaan dat de middelbare scholen weer vanaf 1 juni open kunnen, met inachtneming van de 1,5 m afstand.

We hopen dat het goed met je gaat, dat het lukt met je schoolwerk, dat je het fijn hebt thuis. We willen je laten weten dat we ook in deze tijd voor je klaar staan. Mocht je vragen hebben over de onderwerpen in dit magazine, of gewoon omdat je ergens mee zit, bel/app/mail ons dan alsjeblieft. We denken graag met je mee!

Op de vorige bladzijde heb je al een beetje kunnen lezen welke onderwerpen er in dit magazine aan bod komen. Het zijn de onderwerpen waar je anders een les over had gekregen in je klas. We hebben er in dit magazine wat extra onderwerpen aan toegevoegd, omdat we denken dat dat nu extra belangrijk voor je is nu je zoveel thuis bent. We hebben tips voor je over gezonde voeding, over gezond slapen en beweging.

We hopen dat je hier wat aan hebt. Wil je er verder over praten of wil je nog meer tips, neem dan contact met ons op!

De jeugdverpleegkundigen van het CJG

1: Verslaving

Wat is verslaving?

Het eerste thema in dit magazine is verslaving. We willen je er bewust van maken wat verslaving eigenlijk is, waaraan je verslaafd kan raken en wat je er zelf van vindt. Kijk voordat je verder lees eerst dit filmpje.

Wat vind je van het filmpje?

We willen benadrukken dat er twee soorten verslaving bestaan. Namelijk:

Verslaving aan stoffen (zoals alcohol, nicotine) en verslaving aan gedrag (zoals gokken, gamen).

Bij verslaving spelen de hersenen een grote rol. Drugs (waar ook alcohol en nicotine bij horen) hebben invloed op de werking van je hersenen. Elke drug heeft een andere uitwerking, maar allemaal hebben ze invloed op dopamine. Dopamine is een stofje in onze hersenen, dit zorgt ervoor dat we ons fijn voelen, bijvoorbeeld wanneer we eten als we honger hebben. Door het gebruik van drugs wordt er in de hersenen meer dopamine gemaakt. Hierdoor voelt de gebruiker zich voor een korte tijd heel goed. Als je je opnieuw zo goed wil voelen, heb je weer drugs nodig.

Een gewoonte kan zo dus uitgroeien tot een verslaving.

Je kunt ook verslaafd zijn aan gedrag:

Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. Onder internetverslaving vallen verschillende soorten verslavingen, zoals gameverslaving, social media verslaving, chatverslaving en pornoverslaving. Veel van jullie zullen ook vaak op je telefoon online zijn, op verschillende sociale media.

Wanneer vind jij dat je verslaafd bent?  Hoe zie of merk je dat aan iemand?

Klik hier om een filmpje te bekijken over gameverslaving.

De symptomen van een internetverslaving:

  • Continu online (willen) zijn
  • Je niet aan de tijd houden (langer gamen dan mag van je ouders)
  • Minder offline sociale contacten en activiteiten ondernemen
  • Slechtere prestaties op school
  • Je somber of depressief voelen
  • Je afzonderen en volledig opgaan in je spel, of Instagram
  • Iemand die veel gebruikmaakt van het internet kan dit evengoed voor werk, studie of andere doeleinden doen. Er is pas sprake van verslaving wanneer je zo’n drang krijgt naar het gebruik en je normaal functioneren beïnvloed wordt.

Er zijn een aantal middelen die we met jullie willen bespreken waar veel mensen aan verslaafd zijn. De eerste is cannabis, klik hier om het filmpje te starten om meer te weten te komen over cannabis.

 Het tweede middel is een middel wat veel mensen gebruiken voor de gezelligheid: Alcohol.

Wanneer ben je nu eigenlijk verslaafd aan alcohol? Gebruik jij al alcohol? Zo ja, hoeveel drink jij per week?

Klik hier voor een filmpje over alcoholgebruik.

Roken

Tabaksrook bevat nicotine, teer, koolmonoxide en nog veel andere giftige stoffen.

Nicotine zorgt voor een alert en opgewekt gevoel. Het neemt het hongergevoel weg. Voor velen heeft het ook een rustgevende en kalmerende werking. Door nicotine gaat het hart sneller kloppen, worden de kleine bloedvaten vernauwd en gaat de bloeddruk omhoog. Na het inhaleren van de rook bereikt de nicotine al na een paar seconden de hersenen. De effecten duren zo’n 30 minuten.

Teer is een zwarte, kleverige stof dat zich vastplakt aan de wanden van de luchtwegen tot diep in de longen. Slijm en vuil wordt niet goed afgevoerd en moet worden opgehoest. Hierdoor gaan longblaasjes kapot en wordt de capaciteit en de elasticiteit van de longen steeds minder.

De rustgevende werking van tabak is eigenlijk bedrieglijk. Het lichaam past zich heel snel aan de nicotine-toevloed aan. Wanneer het lichaam op een gegeven moment te weinig nicotine krijgt, gaat het reageren met onrustgevoelens. Rookt iemand, dan verdwijnen deze onrustgevoelens weer voor even. Tabak neemt dus voor even de onrustgevoelens weg die het zelf veroorzaakt.

Korte termijn risico’s van roken zijn:
  • Roken is slecht voor de conditie. Dat komt omdat koolmonoxide de zuurstof in het bloed verdringt waardoor belangrijke organen te weinig zuurstof krijgen.
  • Roken is zeer snel verslavend.
  • Naast heroïne is het een van de meest verslavende stoffen die we kennen. Het lichaam went aan tabak en vraagt snel om meer.
  • Van alle rokers die zijn begonnen gaat 90% dagelijks roken.
  • Rokers hebben een slechte adem.
  • Roken is een aanslag op iemands budget.
Lange termijn risico’s van roken zijn:
  • Roken zorgt voor een oude huid en lelijke tanden.
  • Roken is slecht voor de ademhalingsorganen. Dit komt door de teer die vrijkomt bij het roken. Die teer zet zich vast op de trilharen van het slijmvlies. Vuil wordt daardoor niet meer goed afgevoerd. Iemand gaat hoesten waardoor longblaasjes kapot gaan. Bronchitis, longemfyseem en longkanker kunnen het gevolg zijn.
  • Roken leidt tot beschadiging van vaatwanden.
  • Koolmonoxide beschadigt de vaatwanden waardoor vet en cholesterol zich makkelijker kunnen afzetten. Hartklachten en een beroerte kunnen het gevolg zijn.

Lachgas

Wat doet lachgas?

Na inademing vanuit de ballon ervaar je een korte roes. Soms wordt er gelachen. Vandaar de naam. De waarneming verandert. Het beeld wordt wazig. Geluiden lijken te vertragen en te vervormen. De effecten duren kort. Het effect treedt na zo’n 20 seconden op en houdt enkele minuten aan. Na 1 tot 5 minuten is het uitgewerkt. In de hersenen blokkeert lachgas de glutamaatreceptor. Normaal activeert glutamaat de hersenen. Door lachgas wordt die werking tijdelijk geremd.

Psychische effecten
  • Dromerige roes
  • Kortdurend gevoel van euforie
  • Lachbuien
  • Mogelijk hallucineren
  • Onbewuste gevoelens en gedachten die boven komen
  • Mogelijke gevoelens van onrust en angst
Lichamelijke effecten
  • Lichte versnelling van ademhaling
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Evenwichtsstoornissen met risico op vallen
  • Slappe ledematen
  • Hoofdpijn na gebruik door zuurstoftekort

Inademing vanuit een ballon die gevuld is met 100% lachgas leidt tot een tijdelijk zuurstoftekort. Hierdoor word je duizelig en kun je je evenwicht verliezen. Je kunt zelfs even out gaan (flauw vallen). Dit out gaan wordt door sommigen als een positieve ervaring beleefd. Door het tijdelijke zuurstoftekort kan ook hoofdpijn ontstaan.

Handige sites voor meer informatie:

2: Seksualiteit

Seksuele ontwikkeling

In de puberteit ga je geleidelijk (seksuele) relaties aan. Stapsgewijs doe je vaak meer seksuele ervaring op en breid je je kennis op seksueel gebied verder uit.

Tussen de 12 en 15 jaar zijn de meeste jongeren wel eens verliefd geweest. Je ontdekt of je op jongens, meisjes of allebei valt. Sommigen weten dit meteen. Soms ontdek je dit later. Tussen de 15 en 18 jaar krijgen veel jongeren voor het eerst een vaste relatie. Anderen houden er losse contacten op na. Meestal is op deze leeftijd al duidelijker of je heteroseksueel, homoseksueel of biseksueel bent.

Je doet stapsgewijs steeds meer ervaring op. Rond de 15 jaar heeft de helft van de jongeren al eens getongzoend. En rond de 17 jaar heeft de helft van de jongeren ervaring met vingeren of aftrekken. Tegen de 18 jaar heeft de helft van de jongeren orale seks gehad. De helft van de jongeren van 18 jaar heeft ervaring met geslachtsgemeenschap. De andere helft van de jongeren heeft op deze leeftijden nog geen ervaring.

Er zijn ook jongeren die online media gebruiken voor het krijgen van een relatie of seks. Ook in de communicatie binnen relaties wordt sociale media gebruikt. Vooral in het begin als je iemand leuks hebt ontmoet. Je kan dan via social media laten merken dat je hem of haar leuk vindt. Latere stappen, zoals iemand beter leren kennen, gaan vaak makkelijker via persoonlijk contact.

Sexting is het maken en versturen van seksueel getinte beelden, zoals naaktfoto’s en filmpjes. Sexting komt vrij veel voor tegenwoordig. Ook krijg je waarschijnlijk, of heb je al te maken gehad met sexting van anderen, bijvoorbeeld het ontvangen van naaktbeelden van iemand anders. Als naaktbeelden gedeeld worden zonder toestemming, vinden veel jongeren dat erg vervelend. Het is dan ook belangrijk om te weten dat je dit soort beelden niet mag doorsturen en niet mag delen.

Sexting wordt  gevaarlijk als de beelden gebruikt worden als chantagemiddel of als ze verspreid worden. Dit heet ‘shame sexting’ oftewel, problematische sexting. Als dit op school gebeurt bespreek dit met je ouders en wijs ze erop om met het volgende  ‘Stappenplan omgaan met sexting’ naar school te gaan: www.stappenplansexting.nl

Tip: meer over shame sexting en groepsdruk vind je op Bureaujeugdenmedia.nl

Bron: www. opvoeden.nl

Websites over seksualiteit

Seksualiteit is een breed onderwerp en er is veel over te vertellen. Hieronder vind je allerlei websites over verschillende onderwerpen zodat je zelf kan kiezen wat voor jou interessant is.

  • www.sense.info: brede informatie over seksualiteit en relaties voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Ook is het mogelijk advies te vragen aan de sense verpleegkundigen via telefoon, chat of spreekuur.
  • geentaboes.marokko.nl en www.maroc.nl  voor Marokkaanse jongeren
  • geentaboes.hababam.nl: voor Turkse jongeren
  • www.kitatin.com: voor Antilliaanse jongeren
  • www.zanzu.nl: een toegankelijk geschreven site voor anderstaligen met duidelijke afbeeldingen, navigatie via iconen en een voorleesfunctie in 14 talen
  • www.anticonceptievoorjou.nl: online test voor meisjes tot 25 jaar om te kijken welke vorm van anticonceptie het beste bij hen past. Er is in het bijzonder rekening gehouden met meiden met een biculturele achtergrond
  • Can You Fix it: in deze online game op Sense.info leren jongeren (12-18 jaar) hoe ze hun wensen en grenzen op seksueel gebied kenbaar kunnen maken.
  • www.comingout.nl: voor jongeren die homo- of biseksueel zijn of zich afvragen of ze het zijn, met veel aandacht voor coming-out
  • www.iedereenisanders.nl: informatie en tips voor jongeren met lesbische, homo- of biseksuele gevoelens of transgendergevoelens

3: Gezonde voeding

Wat is gezonde voeding?

Nu je zoveel thuis bent en je je misschien ook wat vaker verveelt is het verleidelijk om meer te eten of ongezonder. Waarschijnlijk heb je de term ‘quarantaine kilo’s’ ook al wel voorbij horen komen.

Om je lijf gezond te houden heeft het elke dag gezonde voedingsstoffen nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het eten van groente en fruit. Beter is om elke dag iets uit de schijf van vijf te eten. Benieuwd? Check: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf

Wat je beter niet kan eten zijn verzadigde vetten. Wil je hier meer over weten? Klik hier!

Klik hier voor meer info over waarom je niet teveel suikers moet eten.

Tips
  • Neem de tijd voor je ontbijt. Lukt je dit niet? Je kan ook de avond van tevoren je ontbijt en lunch klaarmaken.
  • Eet gezellig samen aan tafel en zet daarbij de televisie/telefoon uit zodat je met je huisgenoten een gezellig gesprek kan voeren.
  • Neem een goed gevulde en gezonde lunchbox mee naar school zodat je niet in de verleiding komt om ongezonde snacks te kopen. Scheelt ook weer geld!
  • Maak voor jezelf afspraken, of bespreek dit met je ouders, wat je per week wil eten aan snoep, chips, koek etc. Houd jezelf ook aan deze afspraken!
  • Drink water en/of thee zonder suiker/honing als standaard dorstlesser.

4: Gezond slapen

MIJN MOEDER: “KRIJG JE WEL GENOEG SLAAP?” IK: SOMS ALS IK NIES SLUIT IK MIJN OGEN

RUMAG

Zo slaap je als een roos!

Voor een goede gezonde slaap is het nodig dat je een slaapritme hebt.  Nu je ‘s ochtends niet op tijd je bed uit hoeft om naar school te gaan wil je misschien wel lekker uitslapen. En misschien ga je daardoor ook ‘s avonds wel later naar bed, of pas midden in de nacht omdat je nog lekker aan het gamen bent. Dit is niet heel verstandig om te doen. Allereerst heb je genoeg slaap nodig om je goed te kunnen ontwikkelen, te groeien en om overdag voldoende energie te hebben. Slecht slapen zorgt voor een slechte concentratie overdag en je raakt sneller gestrest. Wist je dat je ongeveer 9 uur slaap nodig hebt?

Tips om beter te slapen
  • Houd een vaste bedtijd aan, kom ‘s ochtends ook op  een vast tijdsstip uit bed
  • Voor het slapen gaan kun je uit een boek lezen of naar rustige muziek luisteren.
  • Probeer om een uur voor je gaat slapen niet meer naar een beeldscherm te kijken, dus ook niet op je telefoon. Het licht van beeldschermen remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Ook is het onrustig als er steeds informatie binnenkomt.
  • Zorg voor een comfortabele slaapkamer die rustig en donker is. De beste temperatuur voor een slaapkamer ligt tussen 16 en 18 °C.
  • Probeer overdag voldoende te bewegen en te sporten (Hoe? Dat lees je in het volgende hoofdstuk!). Beweging overdag bevordert een goede nachtrust.
  • Drink in de avond geen dranken waarin cafeïne zit. Dus geen koffie, thee, Ice-tea, cola, chocolademelk of energydrinks.

5: Bewegen

Hoe beweeg je voldoende

Hoe beweeg je voldoende nu de sportschool dicht is en de meeste sportactiviteiten niet door kunnen gaan?

Wist je dat wandelen erg gezond is voor je lijf? Als je 1,5 m afstand houdt kun je samen met iemand een eind gaan wandelen. Wandelen heeft zeer positieve effecten op je lichaam en je geest:

  1. Je wandelt zo sombere gedachten  weg
  2. Je wandelt je geheugen fit
  3. Wandelen maakt je creatiever
  4. Lopend kom je tot fijne gesprekken
  5. Lopend werk je beter samen
  6. Wandelen werkt je pijn weg
  7. Wandelen helpt je los te laten
  8. Wandelen helpt je vooruit te komen
  9. Van wandelen word je blij 
  10. Wandelen brengt mensen dichter bij elkaar

Bron: www.loopjezelfbeter.nl

TODAY, I get to WORKOUT!

Niet zo’n zin in wandelen? Of is het slecht weer en blijf je liever binnen?

Doordat je nu veel in huis bent is het risico groot dat je te weinig beweegt. Dit is niet goed voor je spieren, en je gezondheid.

Op YouTube zijn leuke Work Outs te vinden om te doen! Er is veel aanbod, kijk wat bij je past en train jezelf gezond :).

Slechte verbinding? Geen Wifi? Dit is geen excuus om je beweging voor deze dag over te slaan. Ren de trap op en neer, of pak de springtouw van je zusje. Ook stofzuigen en de ramen zemen telt mee als beweging. Je zult merken dat na een potje flinke beweging je concentratie flink toeneemt!

Wat we willen zeggen is dat je goed voor jezelf  moet zorgen. Probeer echt elke dag min. 30 minuten te bewegen.

Tot slot

We hopen dat je met plezier het magazine hebt gelezen en dat je wat hebt gehad aan de informatie en de tips.

We hopen je snel weer te mogen ontmoeten op school.

Wist je dat we elke week een dag aanwezig zijn op jouw school? Je mag dan altijd binnenlopen om je vragen te stellen of voor een praatje. Vraag aan je mentor wanneer de schoolverpleegkundige aanwezig is of stuur een e-mail naar ons mailadres.

Sowieso kun je altijd met al je vragen en zorgen bij het CJG terecht, wij zijn ervoor jou! Ook nu in deze tijd mag je ons altijd bellen/mailen/ of appen met je vragen en zorgen.

We vinden het leuk om te horen wat je van dit magazine vond en of je nog tips of tops hebt. Met jouw feedback kunnen we onze dienstverlening verbeteren!

Heb je nog vragen of wil je contact?

Aan het begin van dit magazine zie je welke verpleegkundige aan jouw school(locatie) is verbonden. Deze verpleegkundige mag je contacten als je vragen hebt of gewoon iets wil delen.

Dit mag ook via het algemene telefoonnummer 010 – 24 23 200.

Check ook onze speciale pagina voor jou op onze website: www.cjgcapelle.nl/jongeren