Tekst bij video 'Borstvoeding geven tijdens de corona-crisis'

Ben je slechthorend of is er een andere reden waarom je het geluid van het filmpje ‘Borstvoeding geven tijdens de corona-crisis’ niet kunt horen? Hieronder kan je lezen wat lactatiekundige Rolinka van der Graaff in het filmpje zegt.

“Hallo, ik ben Rolinka van der Graaff en ik ben werkzaam als lactatiekundige bij CJG Capelle aan den IJssel, onder andere. Ik help daar moeders met het geven van borstvoeding als er vragen zijn of problemen. En in deze tijd van corona dachten we: laten we ook eens een filmpje opnemen omdat je met een filmpje soms weer iets meer kan laten zien dan alleen maar op een site, om te vertellen.

In ieder geval is het goed om borstvoeding te geven, juist in deze tijd. Het is boordevol antistoffen. Antistoffen tegen wat voor virus dan ook zitten in je moedermelk, dus geweldig om je kind daarmee te beschermen. Het is ook volstrekt veilig, juist heel veilig, om borstvoeding te geven. Als je een goede handhygiëne hebt, gewoon je handen goed wassen voordat je je baby pakt, voordat je borstvoeding gaat geven en ook eventueel je handen wast voordat je gaat kolven en ook je kolfmaterialen goed reinigt en dagelijks een keer goed uitkookt of steriliseert.

Dan heb je misschien de vraag van: ja, maar het is nog best wel pittig, die borstvoeding geven. Want mijn kind vraagt vaak om voeding of het doet zeer of ik voel me gespannen door de hele situatie. Dat is ook pittig en het is ook begrijpelijk dat je gespannen bent door de hele situatie rondom corona. Je hebt minder steun van familie. En wat kan een baby soms doen juist als ‘ie voelt dat het wat spannend is voor mama? Die denkt: dan ga ik liever graag vaak naar mijn veilige plekje, namelijk bij mama aan de borst. En dat kan juist je weer wat onzekerder maken omdat je dan ook denkt van: heb ik nou misschien te weinig melk, want hij komt zo vaak. Eigenlijk is dat heel vaak niet een teken van te weinig melk, maar een baby wil ook aan de borst vanwege dus troost en geborgenheid. En juist in deze tijd waarin alles wat spannend is, ook voor jullie als ouders, voor jou als moeder, is het eigenlijk een hele natuurlijke en normale reactie van de baby om dan wat vaker aan de borst te willen. Geef daar ook maar aan toe, als dat enigszins mogelijk is.

En ik wil je even laten zien dat er misschien een houding is waar je misschien wat baat bij kunt hebben. Dat is de houding van de ‘biological nurturing’. Dat is een mooi woord voor eigenlijk de natuurlijke voedingshouding, waarbij je als moeder makkelijker ontspant en ook je baby meegenomen wordt door de ontspanning van jouw lichaam en zich volledig ondersteund voelt. Er zijn eigenlijk meer filmpjes te vinden over de biological nurturing houding, maar ik doe hem hier even met deze lieve babypop voor. Eigenlijk is het niets anders dan: huppakkee, op je bank gaan liggen. En je gaat gewoon – ietsje lekkerder – liggen. Je zorgt gewoon dat je zelf heel erg lekker ligt en dat je lekker relaxt en dan kan je kind bovenop jou zelf de borst vaak al pakken. Is je baby nog heel erg klein dan ondersteun je het hoofdje, waardoor ‘ie wat kan blijven ademen. Maar eigenlijk kunnen baby’s al heel snel goed blijven ademen, ook in deze positie waarin je zelf gewoon lekker ontspant, het mondje van de baby gewoon wat dieper op de borst kan aanhappen. En je kan de baby ook recht leggen. De positie is helemaal aan jezelf, wat je zelf fijn vindt. En je kan de baby ook wat meer dwars leggen. Zorg dat je lekker gewoon in je rug gesteund ligt en dan merk je ook dat de hormonen je helpen om daar ook beter bij te ontspannen. En dat werkt ook weer heel goed naar je kindje toe. En dan kan je tijdens het voeden waarschijnlijk ook beter rust nemen.

Dit was even een korte uitleg. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en mocht je meer vragen hebben voor borstvoeding: verpleegkundigen van het CJG weten veel over borstvoeding en kunnen je ook goed advies geven. Dus bel gerust, want borstvoeding is belangrijk, juist in deze tijd van corona. Groetjes!”

Klik hier voor onze contactgegevens.