
Over de hele wereld krijgt 1 op de 3 vrouwen met geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70% van de vrouwen. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een ernstig probleem. Uit Europees onderzoek blijkt dat hier 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt. Met de campagne ‘Orange The World‘ wordt in de hele wereld tussen 25 november en 10 december 2021 aandacht gevraagd voor dit probleem.
Hoe groot is het probleem?
Veel mensen weten niet dat geweld tegen vrouwen heel vaak voorkomt. Orange The World wil ervoor zorgen dat dit bekender wordt. Wist je bijvoorbeeld dat…
- Elk jaar meer vrouwen aan geweld sterven door hun partner of familie dan dat er dodelijke slachtoffers vallen bij alle oorlogen samen?
- In 2017 87.000 vrouwen vermoord werden, de meeste door hun partner of familielid?
- 1 op de 10 Nederlandse vrouwen ooit in haar leven is verkracht?
- 1 op de 5 Nederlandse vrouwen ooit mishandeld is door een (ex)partner?
- Minstens driekwart van de vrouwen en meisjes seksuele intimidatie meemaakt?
Wat kan je doen?
Tussen 25 november en 10 december 2021 zijn er verschillende activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld meedoen met de challenge: wandelen tegen geweld in Sierra Leone of meedoen met de demonstratie op 28 november in Amsterdam. Je kan ook laten zien dat je Orange The World steunt door een donatie te doen en de ‘Orange Pin’ te dragen. Of door een vlag te bestellen.
Iedereen kan iets doen. Ook als je liever niet meedoet met een activiteit of geen donatie doet. Zo kan je helpen:
Help om het taboe te doorbreken
Een taboe is iets waar niet over wordt gepraat. Bijvoorbeeld omdat het ongemakkelijk voelt of een lastig onderwerp is. Of omdat mensen het gevoel hebben dat “het niet hoort”. Praten over geweld is ook een taboe. Veel vrouwen en meisjes vertellen daardoor niets. Het taboe doorbreken helpt slachtoffers om te praten over wat ze meemaken. Je kunt helpen om het taboe te doorbreken. Bijvoorbeeld door erover te praten, door anderen te vertellen over geweld tegen vrouwen en meisjes. Door te luisteren als iemand zijn of haar verhaal vertelt. Of door iets ervan te zeggen als je geweld ziet in je omgeving.
Geef vrouwen en meisjes een veilig gevoel
Bijvoorbeeld door in te grijpen als je ziet dat iemand lastiggevallen wordt. Of door er iets van te zeggen als er seksistische opmerkingen gemaakt worden op het werk. Door als man niet vlak achter een vrouw te lopen in het donker. Of door te vragen of een vrouw/meisje hulp wil als je het gevoel krijgt dat zij zich niet veilig voelt. Een klein gebaar kan al veel verschil maken.
Help bij het vinden van hulp
Neem vrouwen en meisjes die vertellen over wat ze hebben meegemaakt serieus. Help hen bij het vinden van hulp. Maar 40% van de vrouwen en meisjes die geweld meemaken vertellen dit aan iemand. En maar 10% daarvan vertelt het aan een organisatie die hulp kan geven. Veel slachtoffers zijn bang om niet serieus genomen te worden. Of denken dat hun verhaal niet erg genoeg is om hulp te vragen. Ook weten veel vrouwen en meisjes niet waar ze hun verhaal kunnen vertellen. Op de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl vind je bijna alle meldpunten in Nederland voor verschillende soorten geweld. Zo kan je iemand helpen om de juiste organisatie te vinden.
Word ‘medestander’
Orange The World roept iedereen op om ‘medestander’ te worden: “Want als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. Met het ondertekenen van de ‘medestander pledge’ geef je aan dat jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.”
Deel dit artikel: