Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

steuntje in de rug door Home-Start

Een steuntje in de rug nodig?

Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het minder goed gaat. Dit kan komen door bijvoorbeeld ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden en familie, problemen op je werk, gebrek aan geld of spanningen met je partner.

Juist in zo’n periode kan het prettig zijn om met iemand wekelijks van gedachten te kunnen wisselen, in gesprek te gaan over dat wat binnen je gezin speelt of om juist samen met iemand naar buiten te gaan en die je praktische hulp geeft bij de verzorging van je kinderen of bij je opvoedvragen.

Home-Start Capelle aan den IJssel

Home-Start is een vrijwilligersprogramma, die getrainde en ervaren vrijwilligers inzet bij gezinnen die (tijdelijk) een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Al onze vrijwilligers hebben opvoedervaring. Dit betekent dat zij zelf (groot)ouder zijn of bijvoorbeeld in de kinderopvang hebben gewerkt of dit nog steeds doen. Ons uitgangspunt is dat een Home-Start vrijwilliger zelf weet hoe het is om (stief/pleeg)kinderen op te voeden. Zij weten uit eigen ervaring dat dit op momenten best moeilijk en lastig is en dat er ook allerlei andere omstandigheden kunnen zijn die er voor zorgen dat het in je gezin wat minder goed loopt dan je zelf zou willen. Hun ervaringen kunnen zij meenemen in de ondersteuning van jou en jouw gezin.

Hoe werkt Home-Start?

Ieder gezin, met kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar, kan zich aanmelden bij Home-Start. Je kunt echter ook, na jouw toestemming, bij Home-Start worden aangemeld door bijvoorbeeld het CJG, de huisarts, de schoolarts, het ziekenhuis, enzovoort.

Na ontvangst van je aanmelding neemt de coördinator van Home-Start telefonisch contact met je op en maken jullie een afspraak om met elkaar kennis te maken. Deze afspraak is altijd bij het gezin thuis en is vooral bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over dat gene wat er speelt bij jouw gezin en jouw behoefte aan ondersteuning. De coördinator kan dan ook aangeven wat de mogelijkheden tot ondersteuning vanuit Home-Start kunnen zijn.

Jouw vraag is altijd het uitgangspunt voor de ondersteuning vanuit Home-Start. Onze ondersteuning wordt afgestemd op jouw vraag en behoefte. Wat heb jij nodig en welke vrijwilliger kan deze ondersteuning het beste bieden?

De coördinator is verantwoordelijk voor de koppeling tussen jou en de vrijwilliger. Nadat je kennis hebt gemaakt met de vrijwilliger en jullie samen een klik ervaren, start de ondersteuning. De vrijwilliger komt wekelijks bij je thuis. In het begin ben je bezig om elkaar te leren kennen en raak je vertrouwd met elkaar. Samen met de vrijwilliger bespreek je hoe je het beste ondersteund kan worden en wat jullie verwachtingen zijn. De duur van de ondersteuning is gemiddeld een jaar. Afhankelijk van jouw ondersteuningsvraag kan deze periode ook korter zijn. In enkele gevallen kan de duur ook worden verlengd tot maximaal 2 jaar.

Tijdens de ondersteuning kun je altijd contact opnemen met de coördinator van Home-Start. Ook zijn er diverse evaluatiemomenten tussen jou, de coördinator en de vrijwilliger gedurende de ondersteuningsperiode.

Aan de inzet van Home-Start zijn geen kosten verbonden.

Vragen over Home-Start en de mogelijkheden van inzet bij jouw gezin?

Wil je Home-Start inzetten in je gezin of heb je vragen over onze mogelijkheden? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met de coördinator. Zij is telefonisch bereikbaar op nummer: 06 45 107 607. Je kunt haar ook altijd mailen: capelle@home-start.nl of kijk op www.home-start.nl

 

 

Ervaring van een Home-Start moeder

“Ik vond het best spannend. Eerst het intakegesprek met de Home-Start coördinator en daarna kennis maken met de vrijwilliger. Ik schaamde me toch een beetje en vond het lastig om hulp te vragen. Achteraf gezien, heb ik me voor niets druk gemaakt.” Aan het woord is Carolien, een alleenstaande moeder uit Capelle die sinds enkele maanden wordt ondersteund door een Home-Start vrijwilliger.

“En,” vervolgt Carolien, “de Home-Start vrijwilliger is super. Mijn kinderen kijken er iedere keer naar uit. We gaan met elkaar naar buiten om te fietsen en te spelen en ondertussen praten we samen. Ik ervaar steun en er is iemand met wie ik mijn zorgen kan delen. Ik krijg echt een extra steuntje in de rug. Dat geeft mij een goed gevoel, ook over mijzelf.”