Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Spelletjes voor onderweg naar de vakantie!

Spelletjes voor onderweg naar de vakantie!

De zomervakantie komt steeds dichterbij. Ga je dit jaar met de auto op vakantie? Een lange autorit met kinderen is niet altijd makkelijk. Kinderen kunnen zich tijdens de reis snel vervelen. Hoe kun je de kinderen vermaken tijdens de lange rit? Lees hieronder vijf tips van Fabmama

Pictionary
Ken je dit spel nog? Er staat een woord op een briefje of iemand fluistert iets in je oor wat je moet tekenen. De rest moet raden wat je aan het tekenen bent. Dit kan ook goed in de auto! Je hebt er alleen maar een whiteboardmarker en een keukenrol voor nodig. Als ondergrond kunnen de kinderen de autoruit gebruiken. Met een keukenpapiertje is het er zo weer vanaf! Het kan natuurlijk ook met een schriftje en een setje stiften.

Wie ben ik? / Waar ligt de schat?
Nog een klassieker die eigenlijk overal wel gespeeld kan worden: wie ben ik. Schrijf een bekend persoon op een post-it en plak dit op het voorhoofd van de speler die aan de beurt is. Deze mag gaan raden wie hij is door vragen te stellen die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord mogen worden. Plezier gegarandeerd!

Een leuke variant hierop is ‘Waar ligt de schat?’ Hierbij neemt de speler een plek in zijn hoofd waar de schat verstopt ligt en mag de rest vragen stellen die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord mogen worden. Tip: laat de ‘verstopper van de schat’ wel even opschrijven waar de schat ligt, anders wordt het een heel lang spel…

Kilometer raden
Laat de kinderen op een bepaald moment hun ogen dichtdoen. Vanaf dat moment gaat de tijd in. De kinderen moeten raden hoe lang een kilometer duurt. Als ze hun ogen open doen en ‘JA!’ roepen, is dat hun gok. Degene die er het dichtstbij zit, wint. Het is het leukste om te kijken wie het beste is uit vijf keer, zodat ze een beetje kunnen oefenen. Voor kinderen die kunnen klokkijken kun je ze hierna laten raden hoe laat jullie ongeveer zullen aankomen bij de volgende stop.

Kleurenspel
Ieder kind kiest een eigen kleur en gedurende vijf minuten moeten ze het aantal auto’s en vrachtwagens tellen die in hun kleur voorbij rijden. Laat ze turven om te zorgen dat ze niet vals spelen. Hierna kun je de gekozen kleuren wisselen om te bekijken of bepaalde kleuren vaker voorkomen op de weg.

Muziek
Altijd gezellig en sfeerverhogend! Uiteraard kun je de favoriete kinder-cd erin stoppen en lekker meezingen, maar je kunt ook een nieuwe tekst verzinnen op hun lievelingsliedje. Laat je kinderen een nieuwe hoofdrolspeler kiezen en een avontuur, zodat jullie een eigen lied in elkaar kunnen zetten. Tijd genoeg!

 

Bron: fabmama.nl