Spelen met je peuter: 9 leuke spelletjes!

Spelen met je peuter is niet alleen leuk en gezellig, het draagt ook bij aan de ontwikkeling van je kind. Door te spelen, ontdekt je peuter de wereld op een speelse manier. Wat zijn leuke én leerzame spelletjes om samen te doen? Hieronder vind je er 9!

De spelletjes zijn afgestemd op de ontwikkeling en leeftijd van peuters van 2 jaar. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Let bij het spelen van de spelletjes dus vooral op de ontwikkeling van je eigen kind en wat hij of zij leuk vindt om te doen.

Spelletje 1: Kleien

Kijk voordat je begint of de klei geschikt is voor je peuter van 2 jaar. 

Voor je kind is de eerste kennismaking met de structuur van klei een hele ontdekkingstocht. Laat zien dat je het kan kneden, erin kan knijpen en erop kan drukken. Wil je peuter meteen zelf aan de slag? Laat hem of haar dat dan doen. Je kunt er dan naast gaan zitten en zelf je eigen kunstwerk maken. Wil je kind dat je hem of haar helpt? Maak dan samen iets moois.

Je kunt voordoen hoe je de klei platdrukt en er met vormpjes figuren uit kan drukken. Bolletjes draaien of een lange, dunne slang rollen is ook erg interessant!

Vraagt je peuter om iets voor hem of haar te maken? Probeer je kind er dan bij te betrekken. Kleien jullie bijvoorbeeld een boterham, vraag dan welk beleg er op de boterham moet en moedig je peuter aan dit beleg er zelf op te doen (rode klei = jam, gele klei = kaas…).

Dit spelletje is goed voor de grove en fijne motoriek, fantasie en het herkennen van kleuren en vormen.

Spelletje 2: Trein

Maak een trein van dozen! Hiervoor heb je meerdere (grote) kartonnen dozen nodig. Dit zijn de wagonnetjes. Met een draad of touw kan je de dozen aan elkaar vastmaken. Laat een stuk touw uitsteken waaraan je de trein voort kan trekken. Leg de favoriete knuffels van je peuter in de wagonnetjes en de trein is klaar voor vertrek! Zing ondertussen samen het liedje ‘Op een klein stationnetje’:

“Op een klein stationnetje, ’s morgens in de vroegte
Stonden zeven wagentjes, netjes op een rij
En het machinistje, draaide aan het wieltje
Hakke hakke puf puf, weg zijn wij”

Laat je kind ook zien dat de trein moeilijker vooruitgaat als er zware dingen in de trein zitten. Zijn jullie in een creatieve bui? Versier dan de wagonnetjes van de trein.

Dit spelletje is goed voor de motoriektaalvaardigheid en fantasie.

Spelletje 3: Vandaag is rood, de kleur van… heel veel!

Help je peuter de kleuren ontdekken door een dag alles van één kleur aan te wijzen en op te speuren. Kies bijvoorbeeld de kleur rood en ga samen op zoek naar alles wat rood is. Wijs alle rode dingen aan en benoem iedere keer wat ook rood is: “De rozen zijn rood, de jas van mama, de blokken, de bal en kijk, de paprika en tomaat zijn ook rood!”

Door iedere keer te benoemen wat de kleur rood heeft, leert je peuter kleuren sneller kennen en herkennen. De volgende keer kies je een andere kleur!

Dit spelletje is goed voor het herkennen van kleuren en voor de taalontwikkeling.

Spelletje 4: Schaduw tikkertje

Je kind is nog niet erg bekend met schaduwen, misschien heeft je peuter zelfs nog nooit gemerkt dat hij of zij een schaduw heeft. Ga op een zonnige dag samen naar buiten en laat zien dat jullie allebei een schaduw hebben. Misschien vindt je peuter dit wat spannend en probeert hij of zij zich los te maken van dat donkere figuurtje dat hem of haar achtervolgt. Leg uit hoe schaduwen ontstaan en maak er een spelletje van door op de schaduw van je kind te gaan staan. Daarna moet je peuter jouw schaduw te pakken zien te krijgen!

Ook leuk om te doen: figuren maken met jullie schaduw. Maak een rondje met je armen, neem een gekke pose aan of laat zien dat alles een schaduw heeft: ook de kat, de boom en het speelgoed.

Dit spelletje is goed voor ruimtelijk inzicht, de grove motoriek en lichaamsbesef.

Spelletje 5: Overgooien

Overgooien met een bal is een leuk spelletje om de motoriek van je peuter te verbeteren en je kind tegelijkertijd te leren delen. Je peuter van 2 jaar kan de bal nu al goed vasthouden, zijn of haar evenwicht is aardig stabiel en je kind kan nu oefenen met gooien en vangen.

Vindt je peuter het nog lastig? Probeer het dan met een ballon. Die beweegt trager door de lucht en is minder zwaar, waardoor gooien en vangen makkelijker wordt. Doordat je peuter de bal of ballon steeds moet teruggooien, leert je kind zijn of haar speelgoed te delen met anderen.

Dit spelletje is goed voor leren delen en samen spelen.

Spelletje 6: Omgekeerd sorteren

Sorteerspelletjes waren al leuk, hierdoor leerde je peuter wat bij elkaar hoort. Keer het spelletje nu om en zoek juist wat er níét bij hoort. Leg bijvoorbeeld allemaal blauwe spullen bij elkaar en één gele. Of knip plaatjes uit van koeien en leg er een plaatje van een varken bij. Vraag aan je kind welk voorwerp anders is en waarom. Begin eenvoudig en maak het steeds iets moeilijker.

Dit spelletje is goed voor het geheugen van je kind en het herkennen van kleuren en vormen.

Spelletje 7: Hindernisbaan

Wat is er leuker dan samen op avontuur gaan en de woonkamer of tuin om te toveren in een hindernisbaan? Hiervoor kun je alles gebruiken wat je maar kunt bedenken. Maak een doolhof van kussens, zet een tafel neer waar je peuter onderdoor moet kruipen, plak gekleurd tape op de grond wat je kind moet volgen of verspreid boekjes op de vloer: dat zijn krokodillen, die mag je peuter niet aanraken! Leg onderweg speelgoed neer waar je kind opdrachtjes mee kan uitvoeren: bijvoorbeeld ballen gooien in een mand.

Dit spelletje is goed voor de motoriek, creatieve oplossingen bedenken, angsten aangaan en overwinnen, fantasie en zelfvertrouwen.

Spelletje 8: Beestenboel

Je peuter leert steeds meer dieren kennen. Het is daarom leuk om samen dieren na te doen en de kenmerken van de dieren te benoemen. Kwispel en blaf als een hond, sluip als een tijger door de kamer of spring al kwakend als een kikker achter elkaar aan.

Benoem steeds welk dier jullie nadoen, hoe het dier eruit ziet en vertel eventueel andere leuke weetjes (in welk land komt het dier voor, welke kleuren heeft het dier, wat eet het en welke geluiden maakt het?). Heeft je peuter geen zin om zelf actief mee te spelen? Imiteer dan verschillende dieren en laat je kind raden welk dier je nadoet.

Dit spelletje is goed voor de motoriek, dieren kennen, fantasie en taalontwikkeling.

Spelletje 9: Peuterbasketbal

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een grote mand en papieren proppen. Zet de mand voor je peuter neer en laat zien hoe je de proppen in de mand gooit. Lukt dit goed? Zet de mand dan steeds iets verder weg.

Dit spelletje is goed voor de motoriek.

Bron: 24Baby.nl

Deel dit artikel: