De speen afbouwen: hoe doe je dat?

Een speen kan heel fijn zijn voor je baby in de eerste maanden. Maar er komt een moment dat het beter is om te stoppen met de speen. Dit is niet alleen goed voor de tandjes van je kind, maar ook voor zijn ontwikkeling. Dit kan best een uitdaging zijn voor jou en je kindje. Want hoe doe je dit? En wanneer is de juiste tijd om te beginnen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het afbouwen van de speen.

Baby’s vinden het fijn om op iets te zuigen. In het begin is dat heel normaal, maar na een paar maanden hebben ze dat eigenlijk niet meer nodig. De speen wordt dan iets wat ze gewoon zijn gaan doen. Het is handig om met de speen te stoppen als je kind tussen de 9 en 12 maanden oud is. Dan heeft je kind het meestal niet meer nodig en zit de speen niet in de weg als de eerste tandjes komen. Ook heeft je kind dan andere manieren om zich beter te voelen. Bijvoorbeeld door een knuffel vast te houden.

Hoe start je met afbouwen?

Het is goed om een rustig moment te kiezen om te stoppen met de speen. Als je kind ziek is, of als er iets spannends gebeurt, is het niet handig om dan te stoppen. De speen geeft je kind dan troost. Als het rustig is, kun je starten door de speen overdag minder te geven. Probeer de speen dan ook zo kort mogelijk te geven. Leid je kind af door bijvoorbeeld speelgoed te geven of door samen te spelen. Soms geven we een kind snel een speen als het huilt. Maar je kunt je kind ook troosten met een knuffel, liedje of door het op schoot te nemen. Probeer om de speen altijd in bed te laten liggen, zo leert je kind dat deze alleen nog gebruikt wordt tijdens het slapen.

Slapen zonder speen

De volgende stap is dat je kind ook ’s nachts geen speen meer nodig heeft. Je kunt je kind met de speen in bed leggen, maar haal de speen uit zijn mond als hij slaapt. Probeer zijn mond dicht te doen als dat niet vanzelf gaat, meestal slaapt je kind gewoon door. In het begin kun je de speen nog in het bedje leggen, zodat je kind het kan vinden als het wakker wordt. Maar later kun je de speen weglaten en een knuffel in het bed leggen.

Wat als mijn kind al ouder is?

Is je kind al ouder dan een jaar en ben je nog niet begonnen met stoppen? Dan wordt het meestal moeilijker om af te bouwen, maar het gaat zeker lukken. Het beste is om dan in één keer te stoppen, zo doorbreek je de gewoonte. Geef de speen niet meer en zorg voor afleiding. Vertel ook aan de juffen of de oppas dat je kind geen speen meer mag. Na een week is je kind het meestal al gewend.

Bronnen: Opvoedinformatie & Oudersvannu