Slaaptips peuter

Slapen is gezond voor je kind. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, te groeien en overdag voldoende energie te hebben. Peuters willen soms niet gaan slapen of komen ‘s nachts uit bed. Duidelijkheid helpt bij het slapen en voorkomen van slaapproblemen. Vaste gewoonten spelen daarin een belangrijke rol. 

Duidelijkheid en structuur

Bij een peuter is het handig om een vaste dagstructuur en een vast dagritme te hanteren. Dat wil zeggen dat je vaste momenten instelt voor opstaan, wassen en aankleden, eten en naar bed gaan. Een vast ritueel (vaste volgorde) bij het naar bed brengen is duidelijk voor je kind. Bouw de dag rustig af en zeg duidelijk tegen je kind dat het bedtijd is. Je kind moet weten dat je het meent en dat het geen zin heeft om te treuzelen. Dat bekent niet dat je boos moet zeggen dat het bedtijd is: duidelijk en kordaat zijn is het beste.

Ontspannen sfeer

Breng je kind naar bed in een gezellige, ontspannen sfeer. Maak ook de slaapkamer gezellig en zorg voor een lekker bed. Bijna alle kinderen vinden het leuk om als onderdeel van het slaapritueel nog even te worden voorgelezen. Kleine kinderen kun je eindeloos hetzelfde boekje voorlezen. Je kunt er ook voor kiezen om met je oudere peuter de dag nog even door te nemen. Dit is een goed moment voor kinderen om nog even te vertellen over iets leuks wat ze hebben beleefd of iets akeligs waar ze nog even over willen praten. Spreek wel een duidelijke slaaptijd af en houd je hieraan. Als het zo laat is, moet je kind ook echt gaan slapen.

Een rustige omgeving

Een rustige en veilige omgeving bevordert een goede nachtrust. Tips:

  • Zorg dat het niet te warm of te koud is in de slaapkamer. Een goed geventileerde slaapkamer waar de temperatuur niet te veel schommelt, is prettig voor je kind
  • Voor peuters die bang zijn in het donker is het prettig als er licht brandt op de gang of een nachtlampje naast het bedje staat
  • Een knuffel in bed kan houvast geven
  • Als het erg licht is in de kamer, kun je misschien een verduisterend (rol)gordijn ophangen
Slaapproblemen

Peuters willen soms niet gaan slapen of komen ‘s nachts uit bed. Wat kan je doen?

Mijn kind wil niet naar bed

Als je peuter niet wil slapen, ga dan na wat de reden hiervoor kan zijn.

  • Misschien is je kind een beetje bang om te gaan slapen? Laat dan de slaapkamerdeur op een kier of laat een lampje aan. Dan vindt je kind het vast minder eng om alleen te zijn. Klik hier voor tips over monsters en spoken.
  • Misschien is je kind nog druk aan het spelen of tv aan het kijken? Als je een vast ritme instelt, weet je kind beter wanneer het bedtijd is. Ga een half uur voor bedtijd over op rustige spelletjes of activiteiten.

Word niet boos als je kind niet naar bed wil, maar herhaal de regels nog een keer. Nogmaals: een vast slaapritueel geeft duidelijkheid. Als je kind bijvoorbeeld weet dat je nog een verhaaltje voorleest, is het leuker om naar bed te gaan.

Mijn kind valt niet in slaap

Probeer erachter te komen waardoor je kind niet kan slapen en zoek (samen) naar een goede oplossing. Kan je kind echt niet slapen? Ga dan niet bij het bed zitten of liggen. Vertel je kind dat hij of zij in bed moet blijven. Wens je kind welterusten en verlaat de slaapkamer. Als je kind uit bed komt, breng hem of haar dan meteen weer terug. Geef je kind de volgende ochtend een compliment als hij of zij in bed is gebleven.

Bekijk ook onze online folder ‘Aanpak slaapproblemen peuter’.

Mijn kind slaapt niet door

Het is heel normaal dat kinderen wakker worden als ze moeten plassen, dorst hebben of gedroomd hebben. Leg hen daarna weer lekker in bed. Meestal slapen ze gewoon weer verder. Geef je kind de volgende ochtend een compliment omdat hij of zij weer naar bed is gegaan. Wen je kind niet aan om bij jou in bed verder te slapen.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: