Schuldgevoel werkende ouders

Werken en kinderen opvoeden is niet altijd even makkelijk. Je kunt je als werkende ouder wel eens schuldig voelen. 

Bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt dat je je kinderen niet genoeg aandacht geeft. Of omdat je het moeilijk vindt om afscheid te nemen als je je kind naar de kinderopvang brengt. Of misschien mis je door je werk wel eens een voorstelling op school.

Waarom voelen werkende ouders zich schuldig?
Veel ouders willen alles goed doen en er voor iedereen zijn. Dat gaat nu eenmaal niet. Vooral werkende moeders voelen zich wel eens schuldig. Wat daarbij mee kan spelen, is dat bij veel vrouwen die nu zelf moeder zijn, hun moeder thuis was in hun kindertijd. Onbewust kan het voelen alsof zij zelf ook thuis moeten zijn voor hun kind. Zo zijn ze het immers gewend. Dat zou ook verklaren waarom mannen veel minder last hebben van dat schuldgevoel: hun vaders werkten meestal gewoon.

Voordelen van werkende ouders
Een werkende ouder geeft een kind meestal meer ruimte om een eigen leven te leiden. Sommige onderzoekers menen dat kinderen van werkende ouders daarom gelukkiger zijn. Je kind hoeft ook niet de hele tijd aandacht. Zorg dat je weet hoe het met je kind gaat en dat je er bent als het nodig is. Dat hoeft niet altijd meteen. Zo leren kinderen ook dingen zelf op te lossen.

Werkende ouders doen zelf ervaringen op waar ze thuis over praten. Dat is leerzaam en leuk voor de kinderen. Het belangrijkste is dat je als ouder dingen doet die je leuk vindt. Kinderen worden vooral gelukkig van gelukkige ouders. Als jij je telkens schuldig voelt, geeft dat juist stress. Daar krijgt je kind ook last van.

Opvang is vaak leerzaam en leuk
De medewerkers van kinderopvanginstellingen werken bewust aan de ontwikkeling van kinderen. Kinderen spelen met leeftijdsgenootjes, krijgen sport en activiteiten aangeboden en doen nieuwe ervaringen op. Ook met een oppas doen kinderen vaak weer andere dingen dan met hun ouders. Het biedt je kind de kans om een band op te bouwen met anderen en nieuwe ervaringen op te doen.

Tips voor werkende ouders

  • Accepteer dat je niet alles (goed) kunt doen. Leg de lat lager. Je huis hoeft niet altijd schoon te zijn. Jullie hoeven er niet altijd tiptop uit te zien. Misschien kun je bepaalde verplichtingen waar je tegenop ziet, afzeggen
  • Doe vooral dingen die je leuk vindt, thuis en op je werk
  • Doe geen dingen half. Je bent of bij je kind, of op je werk. Verdeel die tijd duidelijk. Geef je (jonge) kind bijvoorbeeld aan dat je drie kwartier met hem of haar speelt en dat je daarna iets voor jezelf gaat doen. Dan weet je kind dat hij of zij zich zelf moet vermaken
  • Denk niet te veel na over hoe het ‘hoort’ of wat anderen vinden. Ga uit van wat jij wilt en wat bij jou (en je partner en je kind) past!

 

Bron: Stichting Opvoeden
Meer artikelen, tips en informatie over het ouderschap

Deel dit artikel: