
Als de Sint weer in het land is, is het voor veel kinderen aftellen tot pakjesavond. Maar voor die tijd mogen ze vaak al wel hun schoen zetten. Vanaf welke leeftijd begin je hiermee? En hoe vaak laat je je kind zijn of haar schoen zetten? Lees deze tips van Ouders van Nu.
Eerste keer schoen zetten
Je bepaalt zelf vanaf welke leeftijd jouw kind zijn of haar schoen mag zetten. Baby’s en dreumesen zullen nog niet goed begrijpen van wie de cadeautjes komen. Waarschijnlijk zijn ze nog het gelukkigst met het knisperende pakpapier. Maar als je een traditie wilt beginnen, maakt het eigenlijk niet uit hoe vroeg je ermee begint.
Houd het klein
Het zetten van de schoen zelf is voor veel kinderen al spannend genoeg. Er hoeven echt geen grote cadeaus in te zitten. En wat je erin stopt, hoeft ook niet per se op het verlanglijstje van je kind te staan. Sommige kinderen krijgen een chocoladeletter of een mandarijntje, andere kinderen krijgen een grote doos Lego. Het hangt natuurlijk af van je budget en wat je eraan wilt uitgeven, maar meestal zijn schoencadeautjes wat goedkoper en kleiner. Een aardigheidje dus.
Hoe vaak?
Kinderen mogen hun schoen zetten vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland is aangekomen tot aan pakjesavond. Maar hoe vaak je kind zijn of haar schoen mag zetten, bepaal jij als ouder. Je kunt je kind natuurlijk elke dag zijn of haar schoen laten zetten, maar de vraag is of je kind daar extra gelukkig van wordt. Als het pakjesavond is, is de glans er dan wel een beetje vanaf. Veel kinderen vinden het idee dat Sint en Piet langskomen ook zo spannend, dat ze er ’s nachts niet goed van kunnen slapen of extreem vroeg wakker zijn.
Ouders kiezen er daarom vaak voor om hun kind alleen in het weekend de schoen te laten zetten. Of bijvoorbeeld op woensdag en op zaterdag. Je kunt er ook voor kiezen om met andere ouders uit de buurt of de klas van je kind te overleggen, zodat jullie allemaal hetzelfde doen. Je kunt ook online een ‘aftelposter’ downloaden, waarop je de dag(en) kunt kleuren waarop de schoen gezet mag worden. Hoe je het ook doet, het is belangrijk om in ieder geval duidelijk te zijn over wanneer de Sint langskomt. Zo weet je kind waar hij of zij aan toe is en slaapt je kind op de andere avonden in ieder geval zoals altijd.
Waar staat de schoen?
Eigenlijk hoort de schoen voor de open haard, de Pieten komen namelijk via de schoorsteen het huis binnen. Maar omdat niet elk huis een open haard of schoorsteenmantel heeft, zetten ook veel kinderen hun schoen bij de voordeur, de achterdeur, de verwarming of in de vensterbank.
Sommige kinderen vinden het idee dat er ’s nachts iemand in huis binnen komt maar eng. In dat geval kun je de schoen bij de voordeur zetten en zeggen dat Sinterklaas de cadeautjes door de brievenbus gooit, en ze zo in de schoenen terechtkomen.
Liedjes en wortels
Je kunt allerlei leuke dingen doen bij het zetten van de schoen. Zing bijvoorbeeld een sinterklaasliedje voor het slapengaan of laat je kinderen een bakje water, een wortel of suikerklontjes voor Ozosnel bij hun schoen leggen. Kinderen maken ook vaak tekeningen, brieven of verlanglijstjes voor Sinterklaas. Die kun je in de schoen stoppen.
Op school
Omdat niet alle kinderen hun schoen mogen zetten en ook niet alle gezinnen even grote cadeaus kunnen of willen kopen, kun je de schoencadeautjes beter niet meteen meegeven naar school. Zo voorkom je dat kinderen hun cadeaus in de klas gaan vergelijken. Kinderen die kleinere cadeautjes of helemaal geen cadeautjes hebben gekregen, kunnen daar erg verdrietig van worden.
Bron: Ouders van Nu
Deel dit artikel: