Schoen zetten: vanaf welke leeftijd en hoe vaak?

Zodra de Sint weer in het land is, is het voor veel kinderen aftellen tot pakjesavond. Maar voor die tijd mogen ze vaak al wel hun schoen zetten. Vanaf welke leeftijd begin je hiermee? En hoe vaak is verantwoord? Lees deze tips van Ouders van Nu.

Hoe vaak je kind zijn of haar schoen mag zetten, bepaal jij als ouder. Net als welke cadeautjes erin komen.

Eerste keer schoen zetten

Net als hoe vaak je kind zijn of haar schoen mag zetten, bepaal jij als ouder ook vanaf welke leeftijd jouw kind zijn of haar schoen mag zetten. Baby’s en dreumesen zullen nog niet goed begrijpen van wie de cadeautjes komen. Waarschijnlijk zijn ze nog het gelukkigst met het knisperende pakpapier. Maar als je een traditie wilt beginnen, maakt het eigenlijk niet uit hoe vroeg je ermee begint.

Houd het klein

Het zetten van de schoen zelf is voor veel kinderen al spannend genoeg. Er hoeven echt geen enorme cadeaus in te zitten. En wat je erin stopt, hoeft ook niet per se op het verlanglijstje van je kind te staan. Sommige kinderen krijgen een chocoladeletter of een mandarijntje, anderen krijgen een flinke doos Lego. Het is natuurlijk afhankelijk van je budget en wat je eraan wilt uitgeven, maar in de regel geldt dat schoencadeautjes altijd wat goedkoper en kleiner zijn. Een aardigheidje dus.

Hoe vaak?

In principe kunnen kinderen hun schoen zetten vanaf het moment dat Sinterklaas met de boot in Nederland is aangekomen tot aan pakjesavond. Je kunt je kind natuurlijk elke dag zijn of haar schoen laten zetten, maar de vraag is of je kind daar nu extra gelukkig van wordt. Tegen de tijd dat het pakjesavond is, is de glans er wel een beetje vanaf. Bovendien vinden veel kinderen het idee dat Sint en Piet langskomen zo spannend, dat ze er ’s nachts niet goed van kunnen slapen of extreem vroeg wakker zijn.

Ouders kiezen er daarom vaak voor om hun kind alleen in het weekend zijn of haar schoen te laten zetten. Of bijvoorbeeld op woensdag en op zaterdag. Je kunt er ook voor kiezen om met andere ouders uit de buurt of de klas van je kind te overleggen en het op elkaar af te stemmen. Ook kun je online aftelposters downloaden, waarop je de dag(en) kunt kleuren waarop de schoen gezet mag worden. Hoe je het ook aanpakt, het is belangrijk om in ieder geval duidelijk te zijn over wanneer de Sint langskomt. Zo weet je kind waar hij of zij aan toe is en slaapt je kind op de andere avonden in ieder geval zoals altijd.

Liedjes en wortels

Welk ritueel er gepaard gaat met het zetten van de schoen is bij elk gezin anders. Het ene gezin zingt een sinterklaasliedje voor het slapengaan, bij het andere gezin mogen de kinderen ook een bakje water, een wortel of suikerklontjes voor Amerigo bij hun schoen leggen. Ook maken kinderen vaak tekeningen of schrijven ze brieven of verlanglijstjes voor Sinterklaas, die ze in de schoen stoppen.

Waar staat de schoen?

In principe zet je de schoen voor de open haard, de Pieten komen immers via de schoorsteen het huis binnen. Maar omdat lang niet elk huis een haard of schoorsteenmantel heeft, zetten ook veel kinderen hun schoen bij de voordeur, de achterdeur, de verwarming of in de vensterbank.

Sommige kinderen vinden het idee dat er ’s nachts iemand door het huis sluipt maar eng. In dat geval kun je de schoen bij de voordeur zetten en zeggen dat Sinterklaas de cadeautjes door de brievenbus gooit, en ze zo in de schoenen terechtkomen.

Op school

Omdat niet alle kinderen hun schoen mogen zetten en ook niet alle gezinnen even grote cadeaus kunnen of willen kopen, kun je de schoencadeautjes beter niet direct meegeven naar school. Zo voorkom je dat kinderen hun cadeaus in de klas gaan vergelijken en sommigen zich achtergesteld voelen.

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: