Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Samengesteld gezin

Samengesteld gezin

Als u een relatie aangaat met iemand die kinderen meeneemt uit een vorige relatie, dan heeft u een samengesteld gezin. U krijgt dan meestal de rol van stiefouder. Zeker wanneer jullie relatie serieus wordt en jullie steeds meer de kinderen samen opvoeden. Samen een nieuw gezin vormen is niet altijd eenvoudig. Misschien vinden de kinderen van uw partner het moeilijk om u te accepteren als stiefouder. Of andersom. 

Tips

  • Geef het tijd. Het vormen van een samengesteld gezin vraagt veel begrip, geduld en doorzettingsvermogen van iedereen. Verwacht niet dat jullie meteen een goedlopend gezin hebben. Iedereen moet zijn plekje vinden en dat kan soms jaren duren.
  • Leg aan uw stiefkinderen uit dat u niet de plek van hun andere ouder wilt innemen. Wees dus ook terughoudend in die ouderrol. Maar steun elkaar wel op de achtergrond.
  • Als jullie niet dezelfde opvoedstijl hebben, probeer dan basisregels vast te leggen die voor alle kinderen gelden en voer die geleidelijk in.
  • Werk aan een stevige relatie met uw partner, maak regelmatig tijd vrij voor elkaar. Dat versterkt jullie band en is ook goed voor de andere relaties in jullie gezin.

Kijk op Nieuwgezin.info voor meer informatie over wat u wel en niet moet doen. Op het forum van VillaPinedo.nl kunt u vragen stellen aan jongeren. Lees ook de folder ‘Uit elkaar… En de kinderen dan?’ van Rijksoverheid.nl.

Omgang met de andere ouder
De kinderen hebben ineens meer familie dan voorheen. Dit kan soms een beetje ingewikkeld worden. Een goede omgang met de ex-partners is natuurlijk belangrijk voor de zorg en de opvoeding van de kinderen. Ook blijkt dat het voor kinderen goed is om hun biologische vader en moeder, mits zonder ruzie, af en toe samen om zich heen te hebben. Bied als stiefouder daar ook ruimte voor, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk.

Ouderlijk gezag stiefkinderen
Jullie zijn niet automatisch de wettelijke ouder van elkaars kinderen. Ook niet als u trouwt. U kunt alleen het ouderlijk gezag krijgen over de kinderen van uw partner als u kiest voor stiefouderadoptie (of partneradoptie). De kinderen, uw partner en de ex van uw partner moeten het hier allemaal mee eens zijn. De rechter houdt altijd rekening met de mening van het kind. Vanaf 12 jaar is de instemming van het kind nodig.

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl
Klik hier voor meer opvoedinformatie