Samen opruimen: 6 tips!

Begin het nieuwe jaar goed en houd samen met je kinderen een grote opruiming in huis. Hoe moedig je je kind aan om te helpen met opruimen? Lees deze tips!

Tips voor een opruimsessie
Tip 1: Houd het simpel

Jonge kinderen kunnen prima helpen met opruimen, maar houd het wel simpel. Vraag bijvoorbeeld of je kind zijn of haar eigen bord in de vaatwasser wil zetten. Of vraag je kind om iets in de prullenbak te gooien.

Tip 2: Maak er een spel van

Kinderen houden van spelen. Ligt je huis vol met speelgoed, begin dan het ‘opruimspel’. Bijvoorbeeld:

  • Wie kan het snelst de blokken terug in de doos doen?
  • Raap zoveel mogelijk rode dingen op!

Bij de laatste variant oefent je kind meteen ook met kleuren.

Tip 3: Maak het makkelijk

Maak het je kinderen makkelijk om te helpen met opruimen. Zet bijvoorbeeld kratten op de grond in de kamer waar al het speelgoed in moet. Of koop een bezem op kinderformaat om kruimels weg te vegen. Als kinderen zelf ergens bij kunnen, moedig je ze aan om sneller dingen op te ruimen of schoon te maken.

Tips voor opruimen in het algemeen
Tip 1: Alles op zijn plek

Waar horen de jassen, waar het speelgoed en waar de schoenen? Leer je kind waar de spullen in huis horen. Leer je kind bijvoorbeeld om dingen aan het einde van de dag iedere keer op dezelfde plek terug te leggen. Op een gegeven moment zal het automatisch gaan.

Tip 2: Kinderen doen hun ouders na

Als vader of moeder ben jij het grote voorbeeld en kinderen doen je daarom vaak na. Maak hier gebruik van en betrek je kind bij het opruimen. Ben je bijvoorbeeld de vaatwasser aan het uitruimen, laat je kind dan net als papa of mama aan de slag gaan. Je kind kan bijvoorbeeld dingen aangeven zoals lepels en bekers. Let natuurlijk wel goed op met scherpe voorwerpen.

Tip 3: Kleine taken, groot plezier

Kinderen vinden het vaak leuk om je te helpen. Ze voelen zich dan heel verantwoordelijk. Laat je kind helpen met kleine klusjes. Heb je bijvoorbeeld planten in huis, geef ze dan samen water. Of doe je de was, sorteer dan samen de kleding op kleur en vul met zijn tweeën de machine. En geef je kind bij het dragen van de boodschappen ook iets om te dragen, bijvoorbeeld het brood of iets anders wat niet te zwaar is.

Belonen

Heeft je kind goed geholpen met opruimen? Geef hem of haar dan een compliment! Als jij laat weten dat je trots bent dat hij of zij al zo goed mee kan helpen, wil je kind de volgende keer vast ook helpen.

Bron: Mini Me

Deel dit artikel: