Samen met je kind koken: leuk én leerzaam

Samen met je kind koken is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Én de kans is groot dat je kind zijn of haar bord leeg eet! Hieronder lees je 8 voordelen van samen koken.

1. Leren samenwerken

Voor koken is geduld nodig. Daarnaast moet je goed luisteren, de stappen van een recept volgen en overleggen. Wie snijdt de uien en wie roert de tomatensaus? Door te koken leert je kind samenwerken.

2. Goed voor de motoriek

Roeren, kloppen, hakken, pellen, kneden… Al deze handelingen zijn goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Lees meer over motoriek.

3: Leren rekenen

Bij koken moet je tellen, meten en dingen wegen. Dat helpt bij leren rekenen!

4: Goed voor de taalontwikkeling

Beschrijf tijdens het koken hoe een ingrediënt eruit ziet, hoe het aanvoelt en smaakt. Daardoor leert je kind veel over taal. Lees meer over taalontwikkeling.

5: Zelfvertrouwen

Helpen met koken of zelf een maaltijd maken, is goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Wat is er nu leuker dan te zien hoe je kind trots een maaltijd op tafel zet?

6: Leren over gezonde voeding

Tijdens het koken kan je samen praten over gezonde voeding en waar ingrediënten bijvoorbeeld vandaan komen. Daar leert je kind veel van en het kan je kind aanmoedigen om iets nieuws te proberen.

7: Tijd voor elkaar

Samen koken betekent tijd voor elkaar. Tijdens het koken kunnen jullie ontspannen kletsen over de schooldag of wat je kind heeft gedaan op de opvang.

8: Bord leeg!

Als kinderen zelf hun eten hebben klaargemaakt (en precies weten wat erin zit), is de kans groter dat ze het opeten. Door te helpen in de keuken voelt je kind zich belangrijk. Je kind is trots op zijn of haar kookkunsten. Dat kan ervoor zorgen dat je kind deze keer wél zijn of haar bord leeg eet!

Belangrijk: let op de veiligheid

Ga je samen met je kind koken, let dan goed op de veiligheid. Houd scherpe messen uit de buurt en pas op met warme kookplaten en ovens. Zorg er ook voor dat een pan nooit met de steel of het handvat naar voren op het fornuis staat, zodat je kind de pan niet kan pakken.

Veel kookplezier!

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: