Samen met je baby douchen: handige tips

Samen met je baby douchen is een heerlijk moment voor jullie samen. Tijdens het douchen heb je huid-op-huid contact met je baby, wat heel fijn is voor hem of haar. Samen douchen kan ook best spannend zijn. Je wilt je baby natuurlijk niet laten vallen! Hieronder vind je handige informatie en tips van 24 Baby.

Ben je samen of alleen?

Als er nog iemand in huis is om je te helpen, dan is douchen met je baby net iets makkelijker. De ander kan je baby bijvoorbeeld uitkleden terwijl jij al onder de douche gaat staan. Na het douchen kan de ander je baby afdrogen en aankleden terwijl jij jezelf wast.

Ben je alleen? Dan is douchen met je baby ook goed te doen. Volg deze 10 stappen:

 1. Leg alles wat je nodig hebt in de badkamer klaar: het aankleedkussen, hydrofiele doeken, een omslagdoek of badcape, babyolie als je dat wilt gebruiken, billendoekjes, luier en schone kleren. Vergeet niet om ook spullen voor jezelf klaar te leggen zoals een handdoek, badjas en schone kleding.
 2. Zorg ervoor dat de temperatuur in de badkamer prettig is, ongeveer 20 graden. Zo koelt je baby niet te snel af na het douchen. Tip: leg de kleding van je baby op de verwarming, dat is straks heerlijk warm voor hem of haar. Let wel op dat drukknoopjes niet te heet worden.
 3. Leg het aankleedkussen op de grond van de badkamer neer en leg daar vast de hydrofiele doeken en de omslagdoek op. Je baby kan daar veilig op liggen terwijl jij je aan- en uitkleedt.
 4. Kleed eerst jezelf uit en daarna je baby.
 5. Zet de douche alvast aan en wacht met eronder stappen tot de temperatuur goed is. Ongeveer 37 graden is fijn voor je baby.
 6. Geniet van het warme water en van elkaar!
 7. Zijn jullie klaar met douchen? Leg je baby op het aankleedkussen en wikkel hem of haar lekker warm in een grote hydrofiele doek of badcape.
 8. Je kunt nu jezelf even snel wassen onder de douche. Droog daarna jezelf af of trek je badjas even aan.
 9. Droog je baby af en kleed hem of haar aan. Je kunt hem of haar ook heerlijk insmeren met babyolie.
 10. Kleed jezelf aan terwijl je baby op het aankleedkussen naar je ligt te kijken.
Wanneer kan je douchen met je baby?

Douchen met je baby kan al in de kraamweek, als je je daar goed genoeg voor voelt. Je baby mag meestal op de derde of vierde dag al in bad of onder de douche. Je kraamverzorgende kan je dan helpen en tips geven. Jij voelt je misschien nog snel slap en duizelig. Het is daarom fijn dat er iemand bij je is.

Alleen douchen met je baby kan je beter niet doen voordat je baby twee of drie weken oud is. Je baby kan zichzelf dan nog niet goed warm houden. Je baby koelt dan te veel af wanneer hij of zij op jou ligt te wachten.

Wat is het beste moment op de dag om te douchen?

Het beste moment op de dag om samen te douchen, verschilt per baby. Het is wel verstandig om het niet meteen na een voeding te doen. Dan kan je baby gaan spugen. Vlak voor een voeding is ook niet slim, omdat je baby dan honger kan hebben en kan gaan huilen. Dan is het douchen niet zo ontspannen voor jullie! Een uurtje na een voeding douchen is meestal prima.

Hoe vaak kan je baby onder de douche?

Baby’s hebben een gevoelige huid die snel kan uitdrogen. Het is beter voor zijn of haar huid om je baby niet te vaak te douchen. Je baby wordt ook nog niet snel vies. Eén tot twee keer per week douchen of in bad is vaak genoeg.

Heeft je baby een explosieluier of een flinke spuugbui en zit hij of zij helemaal onder? Dan is het wel zo fris om je baby even een keer extra te wassen.

Hulpmiddelen voor douchen met je baby

Deze hulpmiddelen kunnen het douchen met je baby makkelijker maken. Je kunt ook zonder deze hulpmiddelen met je baby douchen, maar het kan handig zijn.

 • Een baby douchehandschoen (“baby shower glove”). Dat is een handschoen van badstof die over je hele onderarm gaat. Zo heb je een stevige grip op je baby en glijdt hij of zij minder snel uit je armen.
 • Een antislipmat kan handig zijn om te voorkomen dat je uitglijdt. Zeker als je in bad doucht of een douchebak hebt, waar je sneller in uitglijdt.
 • Een andere manier om uitglijden te voorkomen is het dragen van waterschoenen of crocs. Gebruik geen slippers, die kunnen vastzuigen aan de natte vloer. Daardoor kan je vallen.
 • Een speciale draagdoek voor onder de douche zorgt ervoor dat je je handen vrij hebt. Als je dit wilt gebruiken, laat je dan goed informeren in een speciaalzaak of door een draagdoekconsulent.
 • Vind je het fijn om te zitten tijdens het douchen met je baby? Dan is een douchekruk handig. Zeker als je een zware baby hebt kan dit fijn zijn.
Extra tips voor het douchen met je baby
 • Je kan je baby het beste rechtop vasthouden, tegen je borst aan. Dan komt het water niet in zijn gezicht.
 • Gebruik geen zeep. Een babyhuidje heeft geen zeep nodig, daar droogt de huid van uit. Je poetst hiermee namelijk het beschermende vette huidlaagje van je baby weg. Wil je je baby toch ergens mee wassen, gebruik dan zeepvrije wasgel of een product op oliebasis.
 • Gebruik je iets om je baby te wassen? Zeep je baby dan in op het aankleedkussen, voordat je met hem of haar in de douche stapt. Als je je baby onder de douche inzeept, kan je kind heel glad worden en dat kan gevaarlijk zijn.
 • Staat er op de doucheknop geen temperatuur aangegeven? Gebruik dan een badthermometer om de temperatuur van het water te meten. Er zijn ook speciale douchethermometers, die schroef je aan de douchekop vast.
 • Ga je voor de eerste keer met je baby douchen? Laat de straal dan niet gelijk op zijn of haar hoofdje komen. Dat kan heftig zijn voor je baby. Laat je kind langzaam wennen aan de straal en zet deze niet te hard.
 • Zorg ervoor dat je de eerste paar keer hulp dichtbij hebt. Het is fijn als er iemand in huis is die je om hulp kan roepen als het nodig is.
 • Is je baby al wat ouder en kan hij of zij omrollen of kruipen? Dan kan je je baby in een wipstoeltje zetten in plaats van hem of haar op het aankleedkussen te leggen. Dan weet je zeker dat je baby veilig op zijn of haar plek blijft.

Bron: 24 Baby

Deel dit artikel: