Samen goede voornemens maken

Bij een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. Het is grappig en leuk om samen met je kinderen goede voornemens te bedenken voor dit jaar. Hoe kan je dat aanpakken? 

Terugblik

Het is leuk om eerst terug te kijken op het afgelopen jaar. Waar is je kind trots op, wat heeft hij of zij in 2020 allemaal gedaan of geleerd? Misschien heeft je kind wel leren veters strikken, of zijn jullie met elkaar een dagje uit geweest wat erg leuk was. Dit is ook een leuke manier om te ontdekken welke dingen je kind allemaal onthoudt van een jaar. Vertel zelf ook welke dingen jij leuk vond en wat jij dit jaar hebt geleerd.

Goede voornemens

Weet je kind wat goede voornemens zijn? Vraag je kind wat hij of zij erover weet en praat er samen over. Vertel waarom veel mensen aan het begin van een nieuw jaar voornemens maken. Noem voorbeelden van voornemens die vaak voorkomen, bijvoorbeeld minder snoepen of liever zijn voor elkaar.

Nu kunnen jullie samen jullie eigen voornemens bedenken. Welke dingen zou je kind graag willen in 2021? Wat wil hij of zij leren of kunnen? Welke leuke dingen willen jullie graag samen doen? Het bedenken van voornemens is een leuke manier om de dromen en wensen van je kind te ontdekken. Maar: maak het niet te zwaar, het is niet de bedoeling dat jullie strenge regels bedenken. Houd het leuk en luchtig.

Kinderen hebben veel fantasie en kunnen ook heel onrealistische voornemens verzinnen. Bijvoorbeeld trouwen met de prins of prinses uit een sprookje, kunnen vliegen of iemand van televisie ontmoeten. Hoe onrealistisch ook, schrijf ook die voornemens op! In dromen kan immers alles.

Knutselen

Vinden jullie het leuk om te knutselen? Dan kunnen jullie een leuke collage maken van jullie voornemens. Zo hebben jullie een leuke herinnering. Halverwege of aan het einde van het jaar kan je er nog eens samen naar kijken. Zijn de voornemens uitgekomen? Misschien moeten jullie nu wel lachen om sommige dingen die jullie toen samen hadden bedacht!  

Deel dit artikel: