Ruzie

Alle kinderen hebben wel eens ruzie. Dat hoort erbij. Wat kun je doen als je kinderen ruzie hebben?

Ruzie hoort erbij en leert je kind om met conflicten om te gaan en ze zelf op te lossen. Het is een manier voor kinderen om te oefenen hoe ze moeten omgaan met situaties waar ze later ook mee te maken krijgen. Daarom is het goed dat je kind nu leert om ruzies op een goede manier door te komen en ze niet uit de weg te gaan. Maakt je kind ruzie met een ander kind? Je kunt vanaf een afstand toekijken of de kinderen er zelf uitkomen. Het mag natuurlijk niet uit de hand lopen.

Wat kun je doen als de ruzie uit de hand loopt?
  • Benoem wat je ziet en wat de gevolgen zijn: “Ik zie dat Eliza slaat en dat Aysen huilt. Slaan mag niet, dat doet zeer.”
  • Benoem wat er aan de hand is, als je dat kunt zien: “Jullie willen allebei op de computer.” Je kunt er ook naar vragen zonder een uitgebreide discussie toe te staan
  • Vraag de kinderen hoe het opgelost kan worden. Lukt dat niet, dan help je ze
  • Geef de kinderen een compliment als het hen daarna lukt om zonder ruzie verder te gaan
Complimenten bij goed gedrag

Je wilt graag dat je kind leert om samen te spelen, problemen op te lossen en goed met anderen om te gaan. Dat kun je aanmoedigen door naar de kinderen toe te gaan en ze een compliment te geven als ze leuk met elkaar spelen.

Het is goed om kinderen te laten merken dat je het waardeert als ze fijn met elkaar spelen. Dan geef je ze aandacht voor positief gedrag, in plaats van ze alleen aandacht te geven bij negatief gedrag zoals ruzie.

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Meer opvoedinformatie

Deel dit artikel: