Ruzie met je ouders

We hebben allemaal wel eens ruzie thuis. Bijvoorbeeld over regels, huiswerk, school, gedrag of geld. Hoe kan je ruzie voorkomen? En wat kan je doen als de ruzie steeds erger wordt? Lees deze tips.

Hoe kan je ruzie voorkomen?

Ruzie is niet altijd te voorkomen, maar je kan het wel proberen. Als je voelt dat je boos of verdrietig wordt, probeer dan rustig te blijven. Bijvoorbeeld door even tot tien te tellen. Of vraag op een rustige toon: “Zullen we hier een andere keer verder over praten?” Zeggen dat je voelt dat je boos of verdrietig wordt, kan ook helpen. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je kwetsende of nare dingen zegt tegen je vader of moeder.

Vertel je ouders waar je mee zit

Ben je ergens ontevreden over of heb je ergens last van? Praat erover met je ouders. Tips:

  • Kies een rustig moment. Soms is het fijn om eerst met één van je ouders te praten.
  • Bereid het gesprek voor. Dat kan je ook samen met een vriend of vriendin doen. Waar heb je precies last van, hoe zou je het anders willen en waarom? Als je aan je ouders kan uitleggen waarom je iets graag wilt, begrijpen ze je beter.
  • Luister naar elkaar. Je kan het gesprek aanpakken zoals bij een debat op televisie. Iedereen krijgt 10 of 15 minuten de tijd om te praten en de anderen mogen alleen luisteren. Als de beurt voorbij is, mag de volgende praten. Zo krijgt iedereen de kans om te zeggen wat hij of zij wil.
Gezinsoverleg

Je kan de problemen bij jullie thuis ook met zijn allen bespreken. Jullie kunnen het dan hebben over wat jullie graag willen en wat jullie kunnen doen om ruzies makkelijker te voorkomen.

Ruzies uitpraten

Het is belangrijk om een ruzie samen uit te praten. Als je blijft praten met je ouders over wat je voelt, denkt en wilt, leren jullie elkaar beter begrijpen. Ook je ouders waren ooit puber. Vraag je ouders eens hoe hun puberteit was en waar zij meningsverschillen over hadden met hun ouders.

Wat als de ruzie erger wordt?

Wat kan je doen als de ruzie steeds erger wordt en jullie er niet uitkomen? Praat dan met iemand over de ruzie. Bijvoorbeeld met een vriend of vriendin. Praten lucht op en de ander kan met je meedenken over wat je kan doen.

Je kan ook praten met een jeugd- en gezinscoach van het CJG. Dat is gratis. Zij willen naar jouw verhaal luisteren en kunnen je tips geven. Meer informatie over jeugd- en gezinscoaches. Klik hier om ervaringsverhalen te lezen van jongeren die door het CJG geholpen zijn.

Je kan ook bellen met De Kindertelefoon via telefoonnummer 0800-0432 of chatten in het forum van De Kindertelefoon.

Bron: www.infovoorjou.nl

Deel dit artikel: