Risicovol spelen

Skaten, in bomen klimmen, stoeien en op ontdekkingstocht langs de slootkant. Het zijn allemaal dingen die kinderen leuk en spannend vinden. Maar er zitten ook risico’s aan. Het is soms best lastig om je kind de vrijheid te geven om risicovol te spelen. 

Beschermen of loslaten?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt je kind beschermen tegen gevaar. Misschien ben je bang dat hij of zij zich bezeert. Je wilt voorkomen dat je kind in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Maar je kunt ook té voorzichtig zijn. Natuurlijk moet je je kind tegen te grote risico’s beschermen, maar een bult of schaafwond is vaak helemaal niet erg.

Wat is risicovol spelen?

Risicovol spelen is spannend, uitdagend en avontuurlijk. Je kind verlegt zijn of haar grenzen en leert angst overwinnen. De meeste kinderen vinden dat leuk. Ze voelen opwinding en spanning. Bovendien zijn ze trots als ze iets hebben gedaan wat ze eerst niet durfden. Risicovol spelen kan op allerlei manieren:

  • Spelen met snelheid, bijvoorbeeld skaten
  • Spelen op hoogte, bijvoorbeeld in bomen klimmen
  • Spelen met gevaarlijke voorwerpen, bijvoorbeeld een hut bouwen met hamers en spijkers
  • Spelen uit het zicht van de ouders, bijvoorbeeld op ontdekkingstocht gaan
  • Spelen op gevaarlijke plekken, bijvoorbeeld aan de slootkant
  • Trek- en duwspelletjes, bijvoorbeeld vechten met stokken en zwaarden
Risicovol spelen is goed voor je kind

Het woord zegt het al: risicovol spelen is niet zonder risico’s. Je kind kan zich bezeren. Maar het is ook goed voor je kind:

  • Het is goed voor de gezondheid
  • Het vergroot het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en het doorzettingsvermogen
  • Het vergroot de sociale vaardigheden
Wat kun jij als ouder doen?

Wil je je kind wat risicovoller laten spelen? Probeer dan een goede balans te vinden tussen vrijheid geven en beschermen. Dat kun je gewoon uitproberen en opbouwen. Kijk naar wat je kind leuk vindt en wat hij of zij al kan. Neem eens wat meer afstand en bedenk: ‘wat kan er gebeuren?’ Natuurlijk kun je ingrijpen als je bang bent dat je kind zich zal bezeren. Maar leg dan wel uit waarom je dat doet. Zo kan je kind ervan leren.

Leuke tip: maak je eigen speelplan voor risicovol spelen met de ‘Groeiboom’ van VeiligheidNL

Op de website van VeiligheidNL kun je een eigen speelplan maken. Je beantwoordt eerst een paar vragen over het speelgedrag van je kind en over jouw reactie daarop. Vervolgens krijg je je eigen ‘Groeiboom’ met speelactiviteiten om je kind ruimte te geven, zodat hij of zij met vallen en opstaan de wereld kan ontdekken. Ook krijg je verschillende tips, bijvoorbeeld hoe je op een positieve manier kun ingrijpen als je het speelgedrag toch te gevaarlijk vindt voor je kind. Klik hier om naar de Groeiboom te gaan!

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: