Risico's van online vriendschappen

Het is leuk om online vrienden te leren kennen. Bijvoorbeeld via games of social media. Let wel goed op, er zijn ook risico’s.

Online kan je alles verzinnen. Iemand kan aan jou vertellen dat ze Ranisha heet, terwijl dat misschien helemaal niet haar naam is. Je kunt ook liegen over je leeftijd of waar je woont. Houd daar rekening mee. Ken je het programma Catfish van MTV? Daarin kan je zien dat mensen soms heel anders zijn dan ze zeggen.

Ben je verliefd geworden op iemand via internet? Lees dan dit artikel.

Tips
  • Deel niet te veel persoonlijke informatie over jezelf. Vertel bijvoorbeeld niet je telefoonnummer, adres of waar je naar school gaat.
  • Vraagt de ander of je geld wilt sturen, bijvoorbeeld voor een ziek familielid, doe dat dan niet.
  • Wil je graag in het echt afspreken met je online vriend of vriendin? Spreek dan nooit alleen thuis af, maar op een plek waar ook andere mensen zijn. Meer tips voor afspreken in het echt kan je lezen in het artikel over online verliefd worden.
  • Twijfel je of je online vriend wel een goede vriend is, laat iemand dan eens meelezen met jullie chat.
  • Als je iets niet zou doen in het echte leven, doe dat dan ook niet in een online chat.
  • Gebeurt er iets vervelends in de chat of vind je het gesprek niet leuk? Stop dan met het gesprek.
  • Denk goed na voordat je een foto plaatst of stuurt. Iemand anders kan een kopie van je foto maken en hem ergens anders plaatsen. Zo kan je foto ergens anders op internet staan, zonder dat je het weet en ook nadat je je foto verwijderd hebt.
Ervaringsverhaal

Een jongere deelt haar ervaring met het risico van online vriendschappen.

“Op Facebook vroeg ik in een groep voor goede mappen waar ik goed in kon levelen in Fortnite. Iemand antwoordde: “Ik ben daar wel heel goed in. Je kan me toevoegen.” Ik had haar toegevoegd en in het begin was het heel leuk. Ik heb er ook een vriendin van me bij betrokken. Toen hadden we best een leuk clubje. Er kwam nog iemand bij. Toen is het misgelopen. Diegene begon mij en mijn vriendin uit elkaar te trekken. Dat is helaas ook gelukt. Ik heb die vrouw toen meteen geblokkeerd. Met mijn vriendin probeer ik het uit te praten, maar we wachten even tot we allebei nog wat meer afgekoeld zijn. Degene die ik via Facebook had leren kennen, begon me ook te negeren. Twee weken lang heb ik dat toegestaan, omdat ik niet wilde dat ze boos zou worden. Maar toen was ik het negeren zat. Ik dacht: ik ga haar een berichtje sturen om te vragen of ze kan zeggen als ik niet mee mag doen, omdat ik het moeilijk vind als ik iets niet weet. Ik hoopte dat ze dat zou begrijpen. Maar toen kreeg ik een vervelende reactie terug. Ik probeer het nu goed te maken met mijn vriendin. Zij heeft nog wel contact met die vrouw.”

In het voorbeeld van de jongere zie je dat het met online vrienden ineens mis kan gaan. Gebeurt er ook zoiets bij jou? Het kan dan helpen om het aan iemand te vertellen en advies te vragen wat je het beste kunt doen, bijvoorbeeld aan je ouders.

Bron tips: jouwggd.nl