Puzzelen: goed voor de ontwikkeling!

Op 13 juli 2021 is het ‘Internationale Puzzeldag’. Wist je dat puzzelen goed is voor de ontwikkeling van je kind? Hieronder lees je meer.

Motorische vaardigheden

Vooral bij kleine kinderen is puzzelen heel goed voor de motorische ontwikkeling. De eerste puzzels die je kind maakt zijn vaak vormenpuzzels met grote stukken. Daarna kan je kind legpuzzels maken, waarbij stukjes in elkaar moeten worden gelegd om een geheel te vormen. Als jonge kinderen puzzelen ontwikkelen ze een betere hand-oog coördinatie: door te kijken naar de puzzel en het goede stukje daarin te plaatsen. Het is ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, doordat kinderen de stukjes precies op de goede plek moeten leggen. Die kleine precieze bewegingen die ze door puzzelen leren helpen later ook bij het aanleren van nieuwe dingen. Bijvoorbeeld ook om makkelijker te leren schrijven.

Cognitieve vaardigheden

Puzzelen is ook goed voor de cognitieve ontwikkeling. Cognitieve ontwikkeling heeft te maken met leren, onthouden en problemen oplossen. Bij puzzelen leren kinderen bijvoorbeeld om vormen te herkennen. In het begin zijn dit simpele vormen, zoals een driehoek of vierkant. Later wordt dit ingewikkelder en leren ze vormen van een legpuzzel herkennen. Als kinderen een puzzel maken, moeten ze ook hun geheugen gebruiken. Ze moeten bijvoorbeeld onthouden welk stukje niet paste op een bepaalde plek.

Emotionele vaardigheden

Als laatste moeten kinderen ook emotionele vaardigheden gebruiken bij het puzzelen. Ze leren bijvoorbeeld om een doel te stellen voor zichzelf. Het eerste doel is natuurlijk het oplossen van de puzzel. Als je kind ouder is komen daar nog andere doelen bij zoals de randjes bij elkaar zoeken. Ook het geduld wordt met een puzzel aardig op de proef gesteld. Het oplossen van een puzzel kan namelijk best wel een tijd duren. Zo leren kinderen om geduldig en volhoudend te zijn en gefocust te blijven.

Gaan jullie lekker puzzelen op Internationale Puzzeldag? 🙂

Bron: J/M Ouders

Deel dit artikel: