Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Pubers: loslaten en zelfstandig worden

Pubers: loslaten en zelfstandig worden

In het leven van pubers wordt zelfstandigheid steeds belangrijker. Ze willen niet meer van hun ouders afhankelijk zijn en vragen liever leeftijdsgenoten om advies. Hoe kun je daarmee omgaan?

Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Dat pubers steeds zelfstandiger worden, betekent niet dat jouw mening als ouder er niet meer toe doet. Ouders en gezin zijn net zo belangrijk als de vriendengroep. Beide vullen elkaar aan.

Zelfvertrouwen en zelfstandigheid
Jongeren met voldoende zelfvertrouwen kunnen al veel zelfstandig doen. Ze kunnen zelf keuzes maken op school en in hun vrije tijd. Ze kunnen zelf een baantje zoeken en zelf hun eigen kleren kopen.

Het is goed om je kind dat soort dingen alleen te laten doen, maar denk wel mee. Praat samen over de voordelen en nadelen van bepaalde keuzes. Pubers denken dat ze al veel kunnen, maar zien niet altijd de gevolgen. Probeer samen te kijken wat kan.

Loslaten
Pubers zijn vooral met zichzelf en hun eigen identiteit bezig. Dat hoort bij het proces van losmaken. Als je als ouder onafhankelijk gedrag en initiatieven van je kind aanmoedigt, verloopt die ontwikkeling soepeler.

Het is normaal dat ouders en pubers soms in conflict raken of dat pubers zich terugtrekken en nog maar weinig vertellen. Dit hoort bij het volwassen worden. In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, is dit geen bedreiging voor de goede relatie met de ouders, maar signalen dat een kind op weg is naar volwassenheid.

Vind je het moeilijk om je kind los te laten? Klik hier voor tips.

Openheid en verwachtingen
Het werkt positief als je als ouder open met je kind kan praten, zijn of haar mening kunt respecteren en er ook voor open staat om je eigen mening aan te passen. Klik hier voor tips over praten met pubers. Je kind kan zich emotioneel stabiel ontwikkelen als je duidelijke en realistische verwachtingen van je kind hebt en zijn of haar onafhankelijkheid kunt respecteren.

Onderhandelen
Pubers willen later thuiskomen, later naar bed, meer zakgeld… Je kunt daar boos over worden, maar de beste manier om ruzies te vermijden is samen met je kind onderhandelen over de regels en grenzen. Met elkaar onderhandelen is ook een manier om een puber te laten ervaren dat je het verst komt met geven en nemen. Je zin proberen door te drijven werkt in praktisch geen enkele situatie. Dat is een echte levensles! Klik hier voor tips over onderhandelen met je puber.

Cursus ‘Omgaan met pubers’
Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Mogelijk heb je allerlei vragen. Daarnaast kan het fijn zijn om met andere ouders van pubers te praten en ervaringen met elkaar te delen. Zo merk je dat je niet de enige bent. De training ‘Omgaan met pubers’ kan daarbij helpen. Klik hier voor meer informatie over de training, startdata en aanmelden.

 

Dit is goedgekeurde opvoedinformatie, afkomstig van Stichting Opvoeden.nl
Klik hier voor meer opvoedinformatie over pubers