Pubers en social media

Social media is erg populair bij pubers. Waar gebruiken pubers social media voor en waar kan je op letten?

Contact met leeftijdgenoten

In de puberteit is contact met leeftijdgenoten heel belangrijk. Social media wordt dan ook veel gebruikt voor contact met vrienden.

Jonge pubers (12-15 jaar) zijn nog aan het ontdekken hoe online contact werkt. Ze begrijpen elkaar vaak verkeerd, er ontstaat pestgedrag en er kan veel ruzie gemaakt worden. Ook kunnen ze erg bang zijn om buitengesloten te worden. Hierdoor moeten ze van zichzelf misschien alle berichten lezen, ook al zijn het er honderden. Praat hier samen over en leer je puber om met de groepsdruk om te gaan. Zorg dat je kind genoeg momenten heeft om er ook even los van te zijn: even zonder mobiel.

Oudere pubers (16+) zijn meestal al wat meer vertrouwd met social media en maken minder ruzie. Ook het digitale pesten neemt af. Zij gebruiken social media vooral om:

  • Goed op de hoogte te zijn van wat iedereen doet.
  • Te weten wat er te doen is in het weekend.
  • Te weten welke afspraken er gemaakt worden.
  • Zelf afspraken te maken.
Ontdekken wie je bent

Pubers gebruiken social media voor hun eigen ontwikkeling. Door in contact te staan met vrienden, ontdekken ze wie ze zijn. Door social media te gebruiken zoals Instagram, waarbij je accounts kunt ‘volgen’, kunnen ze ook ontdekken wat hun interesses zijn en die interesses met anderen delen.

Populaire apps

Er zijn veel verschillende apps. Snapchat, Instagram en TikTok zijn op dit moment het meest populair bij pubers. Met deze apps kunnen ze foto’s en filmpjes delen met hun vrienden of met de buitenwereld. WhatsApp wordt ook veel gebruikt, maar dat heeft vaak meer praktische redenen. Er zijn vaak WhatsApp-groepen met de klas, met een vriendengroep of bijvoorbeeld het sportteam.

Instagram

Instagram is een platform om jezelf te laten zien aan de buitenwereld. Je laat jezelf zien zoals je wilt zijn en gezien wilt worden. Voor pubers is dit erg belangrijk. Het kan zelfs je status bepalen. Ze laten bijvoorbeeld hun nieuwe schoenen of kapsel zien of hoe ze met vrienden chillen. Als anderen dit ‘liken’ geeft dat een goed gevoel. Maar als je geen likes krijgt, kan dat het gevoel geven dat je niet populair bent.

Snapchat

Snapchat draait juist om het directe contact met vrienden. Hier ben je echt onder elkaar en niemand anders kijkt mee. Hier bevestigen en versterken pubers hun vriendschap met elkaar. Ze delen beelden met elkaar die anderen niet zien. Ze kunnen allerlei grappige filters gebruiken voor hun foto’s. Je kan bijvoorbeeld een selfie maken waarop je eruit ziet als een lief konijntje.

TikTok

Op TikTok kunnen pubers zichzelf filmen terwijl ze dansen, zingen of playbacken. De video kunnen ze bewerken met verschillende effecten en online plaatsen. De filmpjes duren 15 tot 300 seconden. Andere gebruikers van de app kunnen de video liken en een reactie achterlaten.

Problemen met slapen

Social media kan je kind tot laat bezighouden. Het is dan moeilijk om in slaap te vallen. Steeds vaker krijgen pubers hierdoor moeite met slapen. Klik hier voor tips voor slaapproblemen bij pubers.

Meer opvoedinformatie over pubers

Bronnen: Opvoedinformatie Nederland, J/M Ouders

Deel dit artikel: