Pubers en media: 6 tips

Vanaf 12 jaar wordt het steeds moeilijker om nog precies te weten wat je puber allemaal doet en ziet via media. Dat is ook niet erg: je kind heeft die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen. Aan de andere kant kunnen pubers nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Daarom is het goed om te blijven praten over wat je kind ziet en meemaakt en om regels te geven, vooral tot 15 jaar. 

Tip 1: Volg de adviezen van Kijkwijzer en Pegi, en bepaal zelf duidelijke grenzen
  • Houd je aan het advies van Kijkwijzer en Pegi
  • Geef duidelijke regels en grenzen over tijdsbesteding. Bijvoorbeeld: door de week twee uur beeldschermtijd per dag als vrijetijdsbesteding (dus niet voor school) en geen mobiel tijdens het eten of mee naar bed
Tip 2: Stimuleer creatief gebruik van media

Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website maken, een app bouwen of een filmpje maken. Er zijn steeds meer mogelijkheden om hulp te krijgen, bijvoorbeeld bij leren programmeren.

Tip 3: Praat met je kind over online ervaringen

Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Grijp nieuwsberichten aan en spoor je kind aan om te vertellen: “Hoe was het vandaag online? Nog iets leuks gezien op Instagram?” Probeer niets een taboe te maken. Ook niet als het gaat om internet en seks.

Tip 4: Kijk samen naar Youtube-filmpjes

Kijk samen naar Youtube-filmpjes die je kind onder vrienden doorstuurt en geef samen commentaar op wat je ziet op social media, televisie, enzovoort.

Tip 5: Praat ook over online privacy

Praat over online privacy en jezelf presenteren via social media: wie ben je online, wat wil je van jezelf laten zien? Wijs je kind op de risico’s van ‘onbekende vrienden’.

Tip 6: Praat over ‘sexting’

Bijna alle pubers hebben wel eens een uitdagende foto doorgestuurd gekregen van een halfnaakte jongen of meisje. Leer je kind dat hij of zij die beelden niet moet doorsturen: dat heeft grote gevolgen voor degene die op de foto staat. Bovendien is het strafbaar. Het is beter om te zorgen dat de beelden zo snel mogelijk van je telefoon verdwijnen en om tegen je vrienden te zeggen dat ze dat ook moeten doen. Zie ook de website Houhetlekkervoorjezelf.nl. Voor hulp kun je naar HelpWanted.nl

Goed om te weten

De wet beschermt kinderen online alleen tot 16 jaar. Daarna mogen ze alles kopen en zien als het om media gaat. Ook games met Pegi 18.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Meer informatie over pubers en media