Pubers en feestdagen

De feestdagen komen eraan. Hoe betrek je je puber bij de festiviteiten? Lees deze tips! 

Laat ze meedenken

Pubers vinden het leuk om mee te denken en inbreng te hebben. Vraag hen bijvoorbeeld of ze het leuk vinden om te helpen tijdens het kerstdiner of vraag wat ze lekker vinden om te eten. Laat je puber de tafel mooi dekken of bak samen oliebollen voor oud en nieuw. Vindt je puber het leuk om foto’s te maken? Vraag hem of haar om mooie foto’s te maken tijdens het diner/feestje.

Plan op tijd

Heb je al plannen voor de kerstdagen, laat deze dan aan je puber weten. Plan op tijd. Zo voorkom je discussie op het laatste moment, wanneer je puber bijvoorbeeld al andere plannen heeft gemaakt. Overleg met je puber en vraag wat hij of zij graag wil doen met kerst of oud en nieuw.

Ruimte voor vrienden

Voor pubers zijn vrienden heel belangrijk. Geef hen dan ook de ruimte om dingen met vrienden te kunnen doen. Verplicht ze bijvoorbeeld niet alle feestdagen thuis te blijven. Praat samen met je puber over de wensen die jullie allebei hebben en probeer hier een middenweg in te vinden. Bijvoorbeeld: met oud en nieuw blijft hij of zij tot twaalf uur thuis en gaat daarna met vrienden weg, bij het kerstdiner met familie mag je kind een vriend of vriendin uitnodigen.

Alcohol

Onder de 18 jaar wordt geen alcohol geschonken. Toch kan het zijn dat je kind, bijvoorbeeld via een oudere vriend of vriendin, aan alcohol komt. Maak samen afspraken over alcoholgebruik. Leg uit waarom jongeren onder de 18 nog geen alcohol mogen drinken. Kijk voor meer informatie en tips op de website van NIX.

Deel dit artikel: