Pubergedrag en opvoeding

Een puber opvoeden is anders dan een klein kind opvoeden. Wat is typisch pubergedrag en hoe kan je daarmee omgaan? 

Hoewel pubers daar zelf meestal anders over denken, hebben ze hun ouders nog wel hard nodig in de puberteit. Ze willen liever niet dat je je met hen bemoeit. Toch heeft je kind steun, structuur en verzorging nodig, net zo veel als jongere kinderen.

Pubergedrag

Het is normaal dat je puber zelfstandig wil worden. Pubers doen vaak precies wat ze willen. Ze willen loskomen van hun ouders. Dat is ook nodig, want later moeten ze het ook zelf doen. Pubers vinden het vaak lastig om:

  • Belangrijke dingen eerst te doen
  • Doelen te stellen
  • Gevoelens onder controle te houden
  • Goed over dingen na te denken
  • Verstandige keuzes te maken

Als pubers harde muziek willen horen, zetten ze die bijvoorbeeld meteen op. Ze denken er niet over na dat het bijvoorbeeld al laat is. Ze kunnen ook ineens naar een vriend gaan en vergeten dat ze jou zouden helpen. Pubers kunnen nog niet goed plannen. Ze beslissen vaak snel en zien niet goed in wat de gevolgen zijn.

Nieuwe zorgen

Als ouder krijg je met nieuwe zorgen en vragen te maken wanneer je kind in de puberteit komt. Wat kan je doen als je kind een eetprobleem heeft? Hoe moet je omgaan met een kind dat veel spijbelt en slechte cijfers haalt? Wat doe je als je kind afspraken niet nakomt en zich niet aan de regels houdt?

Praten met je puber

Probeer op de hoogte te blijven van wat je kind bezighoudt. Voelt je kind zich bang door het gedrag van anderen? Komt hij of zij in contact met mensen die anders denken over geloof, ras of cultuur? Praat hier samen over. Neem het serieus en luister naar je kind.

Informatie

Op onze website vind je veel handige informatie over het opvoeden van pubers. Klik hier om naar de informatie te gaan.

Training ‘Omgaan met pubers’

Speciaal voor ouders van pubers heeft het CJG de gratis training ‘Omgaan met pubers’. Wil je meer weten over de puberteit en hoe je kunt omgaan met pubergedrag? Dan is deze training iets voor jou! In mei en november staat er een training gepland. Klik hier voor meer informatie over de training.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: