Puber voor het eerst zelfstandig op vakantie

Gaat je puber deze zomer voor het eerst zelfstandig op vakantie? Dat kan voor jou als ouder best spannend zijn. Hoe kun je je kind zo goed mogelijk voorbereiden?

Afspraken maken

Pubers die met hun ouders duidelijke afspraken hebben gemaakt, gedragen zich op vakantie verantwoordelijker dan jongeren die dat niet hebben gedaan.

  • Bespreek hoe je kind denkt over drinken, stappen en seks
  • Vertel ook wat jij ervan vindt, zonder je mening op te dringen
  • Zoek samen naar een middenweg en maak afspraken. ‘Maximaal drie glazen alcohol’ is duidelijker dan ‘Zul je uitkijken met drank?’
  • Je kunt het niet controleren, maar de meeste pubers voelen zich niet prettig als ze zich niet aan de afspraak houden
Geld

In een groepje ontstaat sneller ruzie over geld als er geen duidelijke afspraken zijn. Betaalt iedereen alles zelf of maken ze een pot? Wat wordt er uit de pot betaald? Het is beter om alleen de algemene boodschappen uit de pot te betalen. Ze merken dan in hun eigen portemonnee wat drank kost en hoe snel ze hun vakantiebudget erdoor jagen.

Laat ze kennismaken met de buren

Als jongeren met vrienden op vakantie gaan, is het een goed idee dat ze zich even voorstellen aan volwassenen op hun vakantieadres. Denk bijvoorbeeld aan camping- of hotelpersoneel, of mensen die bij hen in de buurt kamperen. Als er dan iets aan de hand is, kunnen ze ergens aankloppen voor hulp. Bovendien zullen ze zich in de buurt van bekende volwassenen minder snel misdragen.

Samen inpakken

Jongeren vinden het gênant als hun ouders vragen of ze gaan vrijen met een vakantieliefde. Als je samen met je kind een lijst maakt van wat er allemaal mee moet, kun je dit gemakkelijker bespreken. Condooms horen er gewoon bij, net als zonnebrandmiddel, antimuggenspray en pillen tegen diarree. Weet je kind hoe je een condoom goed en veilig gebruikt?

Leuke dingen doen

Jongeren drinken minder als ze genoeg leuke dingen te doen hebben. Laat ze daarom allerlei sportmateriaal meenemen: een surfboard, badmintonrackets en een strandbal of voetbal. Vraag je kind welke leuke dingen er te doen zijn op de plaats van bestemming.

Altijd met z’n drieën uit

Leg je kind uit dat het slim is om ervoor te zorgen dat je altijd met z’n drieën bent als je uitgaat, of je nu bijvoorbeeld naar de disco gaat, een kanotocht maakt of naar het strand gaat. Als je met z’n drieën bent en er gebeurt iets, kan de één bij het slachtoffer blijven terwijl de ander hulp haalt. Bijna alle tieners zien het nut in van deze praktische tip.

Waardevolle spullen

Waar laten ze hun telefoon, camera, paspoort en andere belangrijke spullen als ze gaan zwemmen of stappen? Denk vooraf met hen mee.

Feiten over alcohol

Jongeren drinken vaak te veel als ze op vakantie zijn zonder hun ouders. Soms gebruiken ze ook drugs. Drank- en drugsgebruik kan erg schadelijk zijn.

  • Je kunt van tevoren met je kind praten over de risico’s van drank en drugs
  • Maak ook duidelijke afspraken, bijvoorbeeld dat je kind geen drugs gebruikt
  • Watdrinkjij.nl geeft jongeren informatie over alcohol. Laat je kind ook eens op die website kijken
  • Bedenk dat jongeren onder invloed van alcohol vaak eerder (onveilige) seks hebben. Bijna de helft vrijt onveilig in de vakantie
Duidelijk zijn over grenzen

Pubers vinden het niet makkelijk om tegen vrienden te zeggen dat hun grens is bereikt. Thuis kun je er vooraf over praten: wat doet je kind als iemand een spelletje voorstelt waar hij of zij geen zin in heeft? Welke argumenten kan je kind gebruiken?

Vertrouw je kind

Vertel met nadruk dat je je kind vertrouwt. Kinderen voelen zich dan serieus genomen en zullen je vertrouwen niet graag beschamen.

Meer opvoedinformatie over pubers

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: