Praten over dingen die je lastig vindt: 4 tips

Over sommige onderwerpen praat je liever niet met anderen. Omdat je je ervoor schaamt, bijvoorbeeld. Of omdat je er onzeker over bent. Het kan fijn zijn om juist wél over deze dingen te praten met anderen. Dan merk je bijvoorbeeld dat je niet de enige bent. En iemand anders kan je misschien helpen. Hoe kan je beter worden in praten over dingen die je lastig vindt? Lees deze tips.

Tip 1: Schrijf het eerst op

Als je het lastig vindt om over een bepaald onderwerp of gevoel te praten, kan het helpen om het eerst op te schrijven. Schrijf voor jezelf op wat je voelt of waar je mee zit. Schrijf op wat je er graag over zou willen zeggen tegen iemand anders. Door het eerst op te schrijven, kan je het beter onder woorden brengen. Dan kan je het straks ook beter aan anderen vertellen.

Tip 2: Werk aan je zelfvertrouwen

Mensen met zelfvertrouwen durven vaak meer over zichzelf te vertellen, zonder dat ze bang zijn om gekwetst te worden.

Tips voor meer zelfvertrouwen:

  • Je bent zoals je bent: accepteer dat en wees trots op jezelf.
  • Bedenk dat iedereen zich wel eens onzeker voelt, dat is helemaal niet gek.
  • Maak je niet druk om wat anderen over je zeggen of denken.
  • Zeg wat vaker iets aardigs tegen een ander.
  • Vergelijk jezelf niet (te veel) met anderen. Je bent zoals je bent.
  • Bedenk wat je wél mooi en leuk vindt aan jezelf.
  • Schrijf aan het eind van de dag drie dingen op die goed gingen of waar je blij mee bent.

Bron: Jong in Capelle

Tip 3: Praat met iemand die je kan vertrouwen

Praten over onderwerpen die je lastig of ongemakkelijk vindt, doe je niet zomaar met iedereen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Het kan helpen om eerst te zeggen dat je het lastig vindt om over dit onderwerp te praten. Dan begrijpt de ander je vaak beter.

Is er niemand aan wie je wilt of kunt vertellen waar je mee zit? Maar wil je wel graag je verhaal kwijt? Op de website van De Kindertelefoon kan je anoniem chatten. Je bent ook altijd welkom bij het CJG. Onze jeugdcoaches willen altijd naar jouw verhaal luisteren en je helpen. Hier lees je meer over onze jeugdcoaches (onder het kopje ‘jeugdhulp’).

Tip 4: Je hoeft niet alles met anderen te delen

Het kan fijn zijn om met anderen te praten over waar je mee zit of over wat je voelt. Maar je hoeft echt niet alles met iedereen te delen. Je bepaalt zelf wat je wilt zeggen en wat je liever voor jezelf houdt. En je kiest zelf met wie je erover wilt praten en met wie niet. Onthoud dat!

Voorbeelden van andere jongeren

We vroegen aan twee jongeren over welke onderwerpen zij liever niet praten of waar ze onzeker over zijn. Dit vertelden ze:

  • “Ik kan niet makkelijk voor mezelf opkomen.”
  • “Het onderwerp wat ik moeilijk vind om over te praten is de maandelijkse periode, ik schaam me er best voor en in een klas met maar één ander meisje en de rest jongens is die druk wel extra hoog. Maar het werd vooral zo omdat ik een keer bij gym middenin de zaal stond te lekken en alle jongens mij uitlachten. Sindsdien praat ik er met bepaalde mensen over maar niet meer met iedereen.”

Zijn dit dingen waar jij ook mee zit? Vaak ben je niet de enige. Er is altijd wel iemand die begrijpt hoe je je voelt. Dat kan een fijn gevoel zijn.

Tip: De Kindertelefoon heeft ook een forum. Op dat forum vertellen jongeren waar ze mee zitten en geven ze elkaar tips. Vind je het nog te lastig om ‘in het echt’ met anderen te praten over je gevoel, dan kan het fijn zijn om eens op het forum te kijken. Zo merk je dat je niet de enige bent. En dat kan weer helpen om het later wel ‘in het echt’ met anderen te durven delen. Klik hier om naar het forum van De Kindertelefoon te gaan.

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op deze tips van SoChicken.

Deel dit artikel: