Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Praten met je peuter: tips!

Praten met je peuter: tips!

Na het spelen, tijdens het eten, voor het slapengaan: voor je kind is het fijn om samen even de dag door te nemen. Voor jou is het een manier om erachter te komen wat je kind heeft meegemaakt en wat hem of haar allemaal bezighoudt. Lees hieronder vijf tips voor een goed gesprek met je peuter van Ouders van Nu!

1. Maak oogcontact
Kijk je kind aan terwijl hij of zij tegen je praat. Maak oogcontact en luister goed naar wat je kind zegt. Hierdoor laat je je kind zien dat je zijn of haar verhaal belangrijk vindt. Zorg dus voor zo min mogelijk afleiding in de vorm van tv, andere mensen of een smartphone.

2. Stel concrete vragen
Voor een kind is het soms moeilijk om terug te halen wat hij of zij die dag allemaal heeft gedaan. Kinderen leven in het moment en weten vaak niet goed wat ze met een algemene vraag aanmoeten. Houd het dus klein en concreet. Vraag niet: “Hoe was het op de crèche?”, maar: “Met wie heb je gespeeld?”. Dat is overzichtelijker voor je kind. Je kunt het ook opdelen in categorieën, zoals: “Wat vond je het leukst/het grappigst/het spannendst/wat was stom?”.

3. Laat een ‘ander’ de vragen stellen
Niet alle peuters zijn van nature praters. Kinderen die alleen met ja en nee antwoorden of helemaal geen reactie geven, zijn vaak introvert. Vindt je kind praten lastig, probeer het dan eens op een andere manier en laat bijvoorbeeld een knuffel, pop of Playmobil-mannetje de vragen stellen.

4. Wees het archief van je kind
Wil je graag weten wat er in het hoofd van je peuter omgaat, maar vind je het moeilijk om hierover te beginnen? Als je ziet dat je kind verdrietig is, kun je proberen om het ‘archief’ van je kind te zijn. Herinner hem of haar aan een bepaalde gebeurtenis door bijvoorbeeld te vragen: “Toen je klein was vond je het zo erg als oma wegging. Huilend stond je dan voor het raam. Mis je haar nu misschien ook?”

5. Wees creatief
Kinderen vinden het vaak moeilijk om te verwoorden wat ze precies hebben gedaan en wat hun gevoel daarbij was. Vraag daarom eens of je kind wil tekenen wat hij of zij die dag heeft gedaan. Of vraag je oudere peuter of hij/zij wil zeggen welke kleur deze dag had, en laat je kind uitleggen waarom hij of zij voor die kleur heeft gekozen.

Bron: Ouders van Nu