top of page

Voorkeur voor vader of moeder: tips

Wil je kind alleen door mama getroost worden? Of mag alleen papa hem of haar op bed leggen? Het komt vaak voor dat een kind sterker naar één van de ouders toe trekt. Hoe komt dat en wat kan je doen? Lees hieronder tips van Ouders van Nu.

Maak je geen zorgen als je kind een voorkeur heeft voor jou of je partner. Het gaat vanzelf weer over.


Hoe komt het?
  • Dat sommige kinderen een voorkeur voor hun vader of moeder hebben, is helemaal niet gek. Denk maar eens na: waarschijnlijk voel jij je bij bepaalde familieleden of vrienden ook meer thuis dan bij de andere. Misschien herkent je kind zich meer in jou dan in je partner, of andersom.

  • De levensfase waarin je kind zit (baby, peuter, kleuter, enzovoort) heeft invloed op de voorkeur. Baby’s en peuters laten zich het liefst troosten door de ouder die het meeste voor hen zorgt. Als ouders heb je niet allebei in elke levensfase evenveel te bieden. Daarnaast kunnen sommige mensen, ook als ze vader of moeder zijn, makkelijker met kinderen omgaan dan anderen.

  • Kinderen zoeken de ouder op die hen in een bepaalde situatie het meest van pas komt. Dat doen ze zonder erbij na te denken. Is je kind bijvoorbeeld wagenziek? Misschien reageer jij wel te paniekerig en vindt je kind op dat moment de rustige stem van je partner geruststellend.

Wat kan je doen?

Het kan lastig zijn als je kind een voorkeur heeft voor de andere ouder. Het is bijvoorbeeld niet leuk om te zien hoe je zieke kind alleen door je partner getroost wil worden. Het kan er zelfs voor zorgen dat jij en je partner ruzie krijgen. Bijvoorbeeld als je vindt dat je partner jullie kind te veel verwent.


Je kind verwennen is geen oplossing om je kind ‘voor je te winnen’. Je kind heeft regels nodig en zal niet automatisch een voorkeur krijgen voor de ouder die alles goed vindt. Probeer je er niet te veel van aan te trekken als je kind een tijdje een voorkeur heeft voor je partner. Als je je kind probeert te dwingen om ook aandacht aan jou te geven, maak je het vaak alleen maar erger.


Tips
  • Probeer niet te krampachtig liefde of aandacht van je kind te krijgen.

  • Maak er geen wedstrijd van met je partner.

  • Doe geen dingen die niet bij je passen.

  • Als je partner sommige dingen beter of anders doet dan jij, kijk dan hoe je partner het doet en probeer het op dezelfde manier te doen. Maar doe dat alleen als je er achter staat, als het bij je past.

  • Trekt je kind meer naar jou toe? Spreek dan met je partner af dat jullie niet altijd doen wat jullie kind wil. Als je kind zich alleen door jou wil laten aankleden, zeg dan bijvoorbeeld: “Nee, ik heb nu geen tijd. Papa/mama doet het.” Dringt je kind aan, zeg dan bijvoorbeeld: “Dan kleedt niemand je nu even aan”.

  • Laat de voorkeur van je kind nooit jullie probleem worden, maar laat het bij je kind.

  • Laat je kind merken dat hij of zij jullie niet voor het blok kan zetten of tegen elkaar uit kan spelen.

  • Trek als ouders één lijn, zorg dat je het eens wordt over de aanpak.

Fases van voorkeur gaan bij een kind meestal vanzelf weer over. Probeer daar op te vertrouwen. Vind je het lastig om ermee om te gaan? Je kan altijd om advies vragen bij het CJG. Bekijk hier de openingstijden van onze advieslijn en inloopspreekuren.



bottom of page