top of page

Slapen op vakantie: tips

Bijgewerkt op: 1 dag geleden

Slapen in een andere omgeving is best spannend voor je kind. Ook willen kinderen op vakantie vaak laat opblijven. Hoe kan je het slapen op vakantie aanpakken? Lees onderstaande tips van Ouders van Nu.


Baby's

Een baby slaapt het lekkerst in een vertrouwde omgeving. Als je de mogelijkheid hebt, kun je dus het beste je eigen campingbedje, kinderwagenbak of buggy meenemen. Gaat dat niet, neem dan in ieder geval wat vertrouwde spullen mee, zoals een knuffel, doekje of speeltje. Het slapen in het campingbedje kun je thuis al een paar keer oefenen, zodat het een beetje bekend is. Ook het slapen in een tent of caravan kun je een paar keer oefenen.


Moeite met slapen op vakantie

Heeft je baby moeite met slapen op vakantie? Draag hem of haar dan bij je in een doek of draagzak. Of zet het campingbedje naast je eigen bed. Huilt je baby de hele camping wakker? Dan is een eindje rijden in de buggy of de auto vaak een oplossing. Maak je geen zorgen als je baby iets minder (of meer) slaapt, in principe slapen baby’s precies zoveel als ze nodig hebben.


Middagslaapje

De slaapjes overdag kun je tijdens de vakantie zoveel mogelijk blijven doen. Zie het als een siësta, ook voor jezelf. Ga op het warmste deel van de dag even de schaduw in om een slaapje te doen. Je kunt je baby op vakantie ook lekker buiten laten slapen (in de schaduw), bijvoorbeeld in een campingbedje met klamboe of onder de parasol op een matrasje.


Peuters

Peuters voelen zich meestal prettig bij vaste rituelen. Dat geldt ook voor slapen op vakantie. Neem in ieder geval zijn of haar vertrouwde knuffels mee. Lees je thuis voor het slapengaan altijd een verhaaltje voor? Doe dit dan ook op vakantie. Is de situatie heel anders dan thuis? Creëer dan een vakantieslaapritueel.


De slaaptijden kun je wel een beetje aanpassen aan de plaats waar je bent. In een warm land leg je je kind meestal niet om zeven uur in bed, dan is het nog veel te warm en lawaaierig. Het is niet erg als het slapen op vakantie een beetje anders gaat dan thuis.


Misschien valt je peuter nu steeds snel in slaap, terwijl hij of zij thuis altijd moeite heeft met inslapen. Dat kan komen doordat je peuter moe is van de nieuwe indrukken en het spelen in de zon.


Kleuters

Ook voor een kleuter zijn het drukke dagen in de vakantie. Nieuwe vriendjes, zwemmen, spelen… ‘s avonds kan een kleuter dan ook behoorlijk moe zijn. Kijk naar je kind en als je ziet dat hij of zij echt moe is, leg hem of haar dan in bed.

Zo niet, dan geeft het niets om het in de vakantie af en toe wat later te maken. En zelfs een kleuter kan nog wel eens een middagslaapje nodig hebben tijdens zo’n inspannende vakantiedag. Lekker laten gaan, dan kan je kind ‘s avonds weer wat langer opblijven.


Oudere kinderen

Oudere kinderen willen in de vakantie meestal extra laat naar bed. Vaak is er ‘s avonds nog van alles te doen voor kinderen: playbackshows, optredens, karaoke, kinderdisco of gewoon lekker spelen met vriendjes. Meestal geen probleem, want de kans is groot dat ze ‘s morgens ook wat langer doorslapen. Als het warm en extra lang licht is, kunnen kinderen vaak toch niet vroeg slapen in de warme tent, kamer of caravan. Ook eet je in de vakantie vaak later en schuift je hele dagindeling een beetje op.


Slaaptips
  • Slaapt je kind in de vakantie bij jullie op de kamer of in bed? Bouw dat dan thuis weer in stapjes af. Zoiets is vaak niet in één keer terug te draaien.

  • Is je peuter dwars en wil hij of zij per se niet slapen op vakantie? Zet hem of haar in de buggy en ga een eind lopen, dan vallen zijn of haar oogjes misschien vanzelf dicht.

  • Als je ‘s avonds met zijn allen uit eten wilt, laat je peuter dan ‘s middags extra lang slapen. Dan kan hij of zij er weer even tegen.

  • Om te voorkomen dat je kind ondanks de vermoeidheid toch weer vroeg wakker wordt omdat het al vroeg licht is, kun je zijn of haar kamertje of tentje een beetje verduisteren met een handdoek of deken.

  • Een kind kan tijdens een vakantie zoveel indrukken opdoen dat hij of zij simpelweg te moe is om rustig in slaap te vallen. Doe het in dat geval een paar dagen wat rustiger aan (minder uitstapjes bijvoorbeeld) of zorg voor een rustig moment voor het slapengaan.

  • Heb je een paar uur tijdsverschil op je vakantiebestemming, laat dan één van de horloges op de Nederlandse tijd staan. Zo weet je wat je kind of jijzelf normaal gesproken op dat tijdstip zou doen.

  • Voor kinderen is vakantie meestal een actieve periode: zwemmen, spelen, rennen en veel buiten zijn. Als het dan ook nog warm weer is, krijg je daar behoorlijk slaap van. Kijk dan ook niet raar op als je kind midden op de dag ineens instort. Tijd om een rustig plekje op te zoeken.


bottom of page