top of page

Meeste vrouwen stoppen eerder met borstvoeding dan ze willen

Meer dan 70 procent van de vrouwen in Nederland stopt eerder met het geven van borstvoeding dan ze hadden gehoopt. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Vaak zijn ze bang dat hun baby niet genoeg melk binnenkrijgt. Deze angst, samen met pijn tijdens het voeden of problemen bij het drinken, zorgt ervoor dat veel moeders sneller overstappen op flesvoeding. In dit artikel lees je hier meer over en geven we tips om langer borstvoeding te kunnen geven.


Baby vraagt met hand om speen
Uitdagingen van borstvoeding geven

Borstvoeding geven kan een uitdagende ervaring zijn, vooral in het begin. Veel moeders zijn bang dat hun baby niet genoeg melk krijgt. Dit gevoel kan leiden tot stress en onzekerheid. Ook pijn bij de moeder is een probleem dat vaak voorkomt. Tepelkloven, stuwing en spruw kunnen pijnlijk zijn en het voeden lastig maken. Er kunnen ook problemen zijn met drinken. Sommige baby's hebben moeite met aanhappen of het drinken zelf, wat frustrerend kan zijn voor de moeder en voor het kind.


Borstvoeding/flesvoeding

Uit het onderzoek blijkt dat 53 procent van de vrouwen vanaf de geboorte alleen maar borstvoeding geeft. Dat is het laagste percentage sinds 1997. Steeds meer moeders combineren borst- en flesvoeding. Hoewel de combinatie van borst- en flesvoeding steeds populairder wordt, is er weinig onderzoek gedaan naar de invloed hiervan op baby's.

Ondanks de uitdagingen geeft de Wereldgezondheidsorganisatie aan hoe belangrijk borstvoeding is. Voor baby's is het het beste om minimaal zes maanden moedermelk te krijgen. In borstvoeding zitten veel voedingsstoffen en antistoffen die het immuunsysteem van baby's versterken. Hiernaast is het contact tussen moeder en baby ook belangrijk. Borstvoeding helpt bij het vormen van een band tussen moeder en kind.


Tips om langer borstvoeding te geven

1. Vraag om hulp/ondersteuning

Een lactatiekundige of borstvoedingscoach kan helpen bij problemen zoals aanleggen, melkproductie en pijn. Bespreek je zorgen tijdens je afspraken bij het CJG. Hiernaast kan je ook met andere moeders praten in online groepen of forums over borstvoeding.


2. Probeer te ontspannen

Stress kan invloed hebben op je melkproductie. Neem tijd voor jezelf en probeer te ontspannen tijdens het voeden. Focus op de voordelen van borstvoeding voor jou en je baby. Een positieve mindset kan helpen om door te gaan.


3. Deel (je) zorgen met je partner

Bespreek je zorgen over het voeden met je partner en kijk waarin hij/zij je kan ondersteunen. Misschien kan je partner meer helpen bij het voeden en zorgen voor de baby, zodat jij tijd hebt om uit te rusten. Als je het moeilijk vindt om alleen borstvoeding te geven, kunnen jullie nadenken over een combinatie van borst- en flesvoeding. Zo kan je partner ook vaker de voeding geven.

4. Zoek informatie over borstvoeding

Door meer over borstvoeding te lezen, weet je meer over wat je kunt verwachten. Het Voedingscentrum en Borstvoedingorganisatie La Leche League zijn goede bronnen.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

Comments


bottom of page