top of page

Omgaan met pesten op school

Pesten is een groot probleem voor veel kinderen. Het kan zorgen voor angst, verdriet en problemen met schoolprestaties. Als ouder is het belangrijk om te weten hoe je je kind kunt helpen om met pestgedrag om te gaan. In dit artikel bespreken we waarom kinderen pesten, hoe je pesten herkent en wat je kunt doen om je kind te ondersteunen.


Twee meisjes lopen op het schoolplein
Waarom pesten kinderen?

Kinderen pesten om verschillende redenen. Soms willen ze laten zien dat ze de baas zijn. Ze denken dat ze populair worden door anderen er slechter uit te laten zien. Soms pesten kinderen omdat ze zelf onzeker zijn of problemen thuis hebben. Ze proberen hun eigen pijn te verbergen door anderen pijn te doen.


Sommige kinderen lopen eerder risico om gepest te worden. Dit kunnen kinderen zijn die anders zijn dan de rest. Misschien zien ze er anders uit, dragen ze andere kleding, of hebben ze een ander geloof. Kinderen die verlegen of stil zijn, lopen ook meer kans om gepest te worden. Ze zijn vaak een makkelijker doelwit omdat ze minder snel terugvechten. Ook kinderen die nieuw zijn op school of weinig vrienden hebben, kunnen sneller gepest worden.


Hoe herken je pesten?

Het is niet altijd makkelijk om te zien of je kind gepest wordt. Kinderen vertellen het vaak niet, omdat ze bang zijn of zich schamen. Er zijn een aantal dingen waar je als ouder op kan letten, bijvoorbeeld wanneer het gedrag van je kind ineens verandert. Je kind is misschien stil en trekt zicht terug, of juist boos en verdrietig zonder duidelijke reden. Dat kan een teken zijn dat er iets mis is. Daarnaast kunnen schoolprestaties achteruitgaan. Pesten kan ervoor zorgen dat je kind minder goed presteert op school. Bijvoorbeeld doordat je kind spijbelt om niet gepest te kunnen worden of omdat je kind niet goed kan opletten in de les.


Lichamelijke klachten zijn een ander signaal, deze kunnen alleen natuurlijk ook andere redenen hebben. Hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen kunnen tekenen zijn dat je kind gepest wordt. Deze klachten kunnen ontstaan door de stress en angst die pesten met zich meebrengt. Verder is het verliezen van spullen of thuiskomen met beschadigde spullen een belangrijk signaal. Een pestkop kan iets van je kind afpakken of kapot maken.


Wat kun je doen om je kind te helpen?

• Luister naar je kind

Het is belangrijk om te luisteren zonder meteen advies te geven. Laat je kind zijn verhaal doen en toon begrip en steun. Een goede manier om dit te doen is door een vaste gewoonte te hebben waarbij je dagelijks of wekelijks bij je kind incheckt. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten of voor het slapengaan. Vraag op een rustige en open manier hoe de dag was en of er iets gebeurd is waar je kind over wil praten.


• Praat met de school

Neem contact op met de leraar of de directeur. Bespreek het probleem en vraag wat de school kan doen om te helpen. Veel scholen hebben anti-pestprogramma’s die ze kunnen inzetten. Leg uit wat je hebt opgemerkt en werk samen met de school om een plan op te stellen dat je kind ondersteunt.


• Leer je kind weerbaar te zijn

Praat met je kind over manieren om met pesten om te gaan. Leer je kind om duidelijk en rustig te zeggen dat het pesten moet stoppen. Oefen dit samen thuis, zodat je kind zich zeker voelt om dit in de praktijk te brengen. Rollenspellen kunnen een nuttige manier zijn om je kind te laten oefenen met verschillende situaties. Het CJG geeft hier ook trainingen voor; Rots en Water voor basisschoolkinderen en Beat it! voor middelbare scholieren.


• Zoek hulp

Als het pesten ernstig is of lang doorgaat, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Een begeleider of therapeut kan je kind leren hoe het beter met pesten om kan gaan. Ze kunnen ook helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het bedenken van manieren om met stress en angst om te gaan.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

bottom of page