top of page

Nieuw: het Zorgoverleg Jonge Kind

Aan het begin van dit jaar zijn we samen met het Samenwerkingsverband Aan Den IJssel gestart met het Zorgoverleg Jonge Kind. Jeugdarts Anita vertelt er meer over.  


Kinderen zijn aan het lezen
Wat is het Zorgoverleg Jonge Kind?

“Bij het Zorgoverleg Jonge Kind bespreken we kinderen waarbij bijzonderheden zijn in de ontwikkeling. Kinderen van 2,5 tot 6 jaar oud die extra ondersteuning nodig hebben.”


Hoe wordt opgemerkt dat deze kinderen ondersteuning nodig hebben?

“Het wordt vaak op de peuterspeelzaal gezien. Maar ook door ouders zelf, die hun zorgen dan bespreken bij de jeugdgezondheidszorg.”


Kun je voorbeelden noemen van bijzonderheden in de ontwikkeling?

“Wat wij regelmatig zien zijn kinderen met bijzonderheden in gedrag. Kinderen die helemaal niet praten of waarbij het praten niet op gang komt. Of kinderen die niet goed met andere kinderen kunnen spelen en veel één-op-één aandacht nodig hebben op school of de peuterspeelzaal.”


Deze kinderen bespreken jullie dus bij het Zorgoverleg. Hoe gaat dat precies?

“Bij het Zorgoverleg Jonge Kind zijn drie professionals aanwezig. Een jeugd- en gezinspsycholoog en jeugdarts van het CJG, en een orthopedagoog van het Samenwerkingsverband Aan Den IJssel. De ouders van het kind zijn ook bij het overleg en het liefst ook de betrokken peuterspeelzaal, kinderopvang of school. We willen het liefst alle betrokkenen erbij hebben, zodat we zo veel mogelijk informatie kunnen verzamelen. Bij de jeugdgezondheidszorg zien we een kind bijvoorbeeld één-op-één, dat is heel anders dan in een groep. Dus de informatie van bijvoorbeeld een peuterspeelzaal is heel waardevol.

 

Aan het begin van het overleg leggen we altijd aan ouders uit wat het Zorgoverleg Jonge Kind is en dat we vragen gaan stellen over de ontwikkeling van hun kind. Ouders hebben van tevoren een aanmeldformulier ingevuld, meestal samen met het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of school. Daarin staat in het kort al omschreven wat de zorgen zijn. Ook krijgen we vaak verslagen van observaties vanuit een pedagogisch coach, bijvoorbeeld van een kinderdagverblijf. Tijdens het overleg proberen we de zorgen te verduidelijken door vragen te stellen. Wat is er precies aan de hand? Wat is er al gedaan? Waar loop je tegenaan? Wat werkt? Waar denken jullie zelf aan?

 

Als we alles duidelijk hebben en iedereen heeft zijn of haar vragen gesteld, dan vragen we ouders om te wachten in de wachtkamer. Zo kunnen wij bespreken wat ons advies wordt. We hebben er bewust voor gekozen om dat zonder de ouders te doen. Terwijl we met elkaar brainstormen noemen we veel termen die ouders niet kennen. Dat kan verwarrend voor ze zijn. Aan het einde van het overleg krijgen de ouders het advies meteen te horen.”


Wat voor advies kan er gegeven worden?

“Dat kan een aanmelding bij een audiologisch centrum zijn, om te kijken of het aan het gehoor ligt. Of een aanmelding bij een gespecialiseerde dagopvang, logopedie of fysiotherapie. We hebben ook al eens geadviseerd om een kind aan te melden bij een gespecialiseerde clusterschool. Het kan heel divers zijn. Het doel van het overleg is om een kind op de juiste plek te krijgen om zijn of haar ontwikkeling te stimuleren.”  


Het Zorgoverleg is nog vrij nieuw. Met welke reden is er met het overleg gestart?

“Wat ons als jeugdartsen opviel is dat wij op het consultatiebureau regelmatig kinderen zagen met bijzonderheden in de ontwikkeling. Vervolgens moesten wij in 20 minuten beslissen waar we een kind naartoe zouden verwijzen. Dat is best kort en eigenlijk heb je dan helemaal geen compleet beeld. Je besluit in je eentje dat een kind bijvoorbeeld naar een medisch kinderdagverblijf moet gaan. Tegelijkertijd zagen we dat de medisch kinderdagverblijven helemaal vol liepen. Er zijn lange wachttijden. Dat komt ook omdat er eigenlijk weinig anders is waar je naar kan doorverwijzen. Dat wilden we anders doen. We wilden er met meer mensen over nadenken en we realiseerden ons dat een medisch kinderdagverblijf niet altijd de beste optie is. Dus zo is het begonnen.”


En het werkt!

“Ja, de aanmeldingen stromen inmiddels binnen. Nu is het Zorgoverleg één keer per maand en dan zien we drie kinderen op een ochtend. Per oktober gaan we naar twee keer per maand.

 

Bij het Zorgoverleg kunnen we echt iets bieden aan ouders. Bij de jeugdgezondheidszorg dachten we wel eens: wat kunnen we ouders nog meer bieden dan op een wachtlijst gezet worden? We horen ook van ouders dat ze het Zorgoverleg heel waardevol vinden en zich gehoord voelen. Ze ervaren het als iets heel positiefs dat er meerdere mensen naar hun kind kijken.

 

Omdat we het nog maar kort doen, zijn we soms nog zoekende. Soms kom je dingen tegen waar je nog niet over hebt nagedacht. Zo wordt het langzaam steeds beter.”


Als ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, wat kunnen ze dan doen?

“Maak dan een afspraak bij het CJG. Dan kijken wij wat de zorgen zijn, hoe het op het kinderdagverblijf gaat en of daar al iets geprobeerd is. Voordat een kind bij het Zorgoverleg Jonge Kind wordt aangemeld, vinden we het belangrijk dat een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of school al iets heeft ingezet of geprobeerd. Ouders kunnen hun kind niet rechtstreeks bij het Zorgoverleg aanmelden.”

Comentarios


bottom of page