top of page

Hoe je je kind helpt zindelijk te worden

Je kind trainen om zindelijk te worden is een belangrijke stap in de ontwikkeling. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar met geduld en de juiste aanpak kun je je kind helpen deze mijlpaal te bereiken. In dit artikel geven we praktische tips en advies om je kind zindelijk te maken.


Kinderen zijn aan het touwtrekken
Wanneer begin je met zindelijkheidstraining?

Er is geen vaste leeftijd waarop je moet beginnen met zindelijkheidstraining. Elk kind is anders en het is belangrijk om te wachten tot je kind laat merken dat hij er klaar voor is. Bijvoorbeeld als:


• Je kind interesse toont in het toilet

• Je kind langer droge luiers houdt

• Je kind simpele opdrachten kan uitvoeren

• Je kind het je laat weten wanneer hij een vieze luier heeft


Meestal beginnen kinderen tussen de 18 en 24 maanden met zindelijkheidstraining, maar het kan ook later zijn. Het is belangrijk dat je kind in ieder geval zindelijk is voordat hij naar de basisschool gaat.


Hoe kan je je voorbereiden?

Voordat je begint met de training is het belangrijk om je kind voor te bereiden en positief te zijn. Hier zijn een paar stappen om je voor te bereiden:


1. Koop een potje of toiletverkleiner: laat je kind kiezen om het samen te starten.

2. Lees samen boekjes over zindelijkheid: verhalen over andere kinderen die zindelijk worden kunnen je kind motiveren.

3. Plan het trainen: kies een periode waarin je veel tijd thuis kunt doorbrengen en het niet druk hebt met speciale gebeurtenissen; zoals verjaardagen en feestdagen of wanneer jullie op vakantie zijn.


Starten met de zindelijkheidstraining

Begin door het potje aan je kind te laten zien en uit te leggen wat het is. Laat je kind wennen aan het potje door hem er regelmatig op te laten zitten, ook als hij niet per se moet plassen of poepen. Zet je kind om de paar uur op het potje, vooral na het eten en voor het slapen. Het is belangrijk om een routine aan te houden en iedereen die op je kind let dezelfde aanpak te laten volgen. Gebruik ook allemaal hetzelfde woord voor het potje en het toilet.


Wees geduldig en moedig je kind aan

Ongelukjes horen bij zindelijkheidstraining. Blijf rustig en vriendelijk als er een ongelukje gebeurt. Laat je kind helpen bij het opruimen, zo leert hij ook over verantwoordelijkheid. Geef je kind geen straf, dat kan hem bang maken en het leren moeilijker maken. Ongelukjes zijn een normaal deel van het leren en geen reden om je zorgen te maken.


Positieve beloningen helpen je kind goed. Geef je kind een compliment wanneer iets goed gaat en gebruik beloningen zoals stickers of een beloningskaart om vooruitgang te vieren. Maak een feestje van elke belangrijk moment, zoals een dag zonder ongelukjes. Zindelijkheidstraining kost tijd en elk kind leert in zijn eigen tempo. Als je merkt dat je kind nog niet klaar is, kun je even stoppen en later opnieuw beginnen.


Zindelijkheid tijdens de nacht

Vaak komt 's nachts zindelijk zijn pas later. Veel kinderen hebben ’s nachts nog een luier nodig nadat ze overdag zindelijk zijn. Met deze tips kan je ook 's nachts zindelijkheid gaan trainen:


  • Geef je kind minder te drinken in de avond, vooral voor het naar bed gaan

  • Zorg ervoor dat je kind altijd naar het toilet gaat voordat hij gaat slapen

  • Bescherm het matras met een waterdichte hoes


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

Comments


bottom of page