top of page

Hoe help je jouw kind met huiswerk?

Wanneer je kind naar de middelbare school gaat, verandert er veel. Er komen nieuwe vakken bij, meer huiswerk en grotere verantwoordelijkheden. Het kan een uitdaging zijn om je kind te helpen met zijn huiswerk en hem te leren plannen. In dit artikel geven we handige tips en adviezen om jouw kind te ondersteunen en hem te leren omgaan met deze nieuwe fase.


Vader en zoon zitten aan huiswerk
Waarom is het belangrijk om je kind te helpen?

De middelbare school vraagt vaak meer van je kind dan de basisschool. De stof is moeilijker en er is meer huiswerk. Niet elk kind vindt het even makkelijk om dit alleen aan te pakken. Door jouw hulp kan je kind de stof beter begrijpen en leren hoe hij zijn tijd goed kan indelen. Het gaat niet alleen om het maken van huiswerk, maar ook om het ontwikkelen van goede gewoontes en zelfvertrouwen.


Hoe help je je kind met huiswerk?

Je kunt jouw kind op verschillende manieren ondersteunen met zijn huiswerk. Het is belangrijk dat je niet alles uit handen neemt, maar hem leert om zelfstandig te werken. Om te beginnen is het goed om een vaste routine te creëren, waarbij je zorgt voor een vaste tijd en plek voor het huiswerk. Daarnaast is het belangrijk dat hij in een rustige omgeving zonder afleidingen werkt, zodat hij zich beter kan concentreren.


Wanneer je kind hulp nodig heeft, bied die dan wanneer het echt nodig is. Vraag eerst wat hij zelf al begrijpt en leg pas uit als hij vastloopt. Het is daarbij belangrijk om geduldig te zijn, want niet elk kind leert in hetzelfde tempo. Geef je kind de ruimte om fouten te maken en hiervan te leren. Als je merkt dat je kind met een bepaald vak problemen heeft kan het helpen om contact op te nemen met zijn docent. De docent kan vaak inschatten of extra uitleg of bijles noodzakelijk is.


Waarom is een goede planning belangrijk?

Plannen is een vaardigheid die je kind niet van de ene op de andere dag leert. Het helpt hem om overzicht te krijgen over zijn huiswerk, toetsen en andere activiteiten. Een goede planning zorgt ervoor dat je kind minder stress ervaart en zijn tijd beter kan indelen. Dit maakt het makkelijker om alles op tijd af te krijgen.

 

Tips voor het maken van een goede planning

Een goede planning kan je kind veel rust en overzicht geven. Hier zijn een paar handige tips om samen een goede planning te maken:


1. Maak een overzicht van deadlines

Dit kan een papieren agenda zijn, maar ook een digitale app. Laat je kind hier elke dag zijn huiswerk en toetsen in noteren. Het is belangrijk dat je kind weet wanneer iets af moet zijn. Zo kan hij vooruitwerken in plaats van alles op het laatste moment te doen.


2. Houd rekening met vrije tijd

Het is goed om tijd in te plannen voor ontspanning. Dit voorkomt dat je kind overbelast raakt. Jullie kunnen samen nadenken over een kleine beloning als hij iets af heeft. Wanneer huiswerk voor een vak af is mag hij bijvoorbeeld 10 minuten een spelletje doen.


3. Plan in kleine blokken

Grote opdrachten kunnen overweldigend zijn. Verdeel het werk in kleine, haalbare stappen. Dit geeft je kind een gevoel van controle en dat hij vooruit gaat. Ga samen zitten en vraag je kind wat hij zelf denkt dat er allemaal moet gebeuren. Help hierbij en deel het samen in.


4. Kijk allebei regelmatig naar de planning

Door regelmatig samen te kijken hoe de planning gaat, kun je bijsturen als dat nodig is. Wanneer jullie hier gewend aan zijn kan je dit als ouder meer loslaten. Je kind leert namelijk dat hij bij je aan kan kloppen als hij vastloopt of achterloopt.



Comments


bottom of page