Geef je borstvoeding en wil je je baby graag uit de fles leren drinken, bijvoorbeeld omdat je binnenkort weer gaat werken of omdat je de borstvoeding wilt afbouwen? Sommige baby's accepteren de fles zonder problemen, bij andere kindjes kost dat meer moeite. Hieronder vind je informatie en tips.
Oefenen
Drinken uit een fles is anders dan drinken aan de borst. Je baby moet dit leren. Geef je baby tijd om te wennen aan de fles. Stop als hij overstuur is en probeer het later nog een keer. Tips:
Om te oefenen is het handig als je baby niet te veel honger heeft. Als je baby overstuur is, is het moeilijk om iets nieuws te leren.
Het ene kindje drinkt de melk liever koud, het andere kindje lauw of warm. Probeer uit wat jouw kindje fijn vindt. Informatie over het opwarmen van moedermelk vind je hier, informatie over het klaarmaken van kunstvoeding kan je hier lezen.
Er bestaat geen ideale fles waarmee het bij elk kindje lukt. Een fles met een lange speen komt ongeveer op dezelfde plek in de mond als een tepel, een fles met een korte speen zit meer vooraan.
Vaak wisselen van soort fles heeft geen nut. Als je steeds met dezelfde fles oefent, is er meer kans dat het lukt.
Bij het ene kindje helpt het als de ouder die borstvoeding geeft de fles geeft, omdat hij gewend is van deze persoon melk te krijgen. Bij een ander kindje helpt het juist als iemand anders de fles geeft en de borsten zo ver mogelijk uit de buurt zijn.
Wil je je baby uit de fles laten drinken op momenten dat jij er niet bent, maar wil je je kindje als jij er bent nog graag aan de borst voeden? Start dan niet te vroeg met het geven van een fles. Begin pas met oefenen als de borstvoeding goed gaat en jij en je baby er helemaal aan gewend zijn. Bijvoorbeeld als je baby 6 weken goed aan de borst drinkt. Om te oefenen en het drinken uit de fles niet te verleren zijn 2 tot 3 oefenmomenten per week met 20 à 30 cc melk voldoende.
Als je je kindje graag ook aan de borst wilt blijven voeden, is het belangrijk dat hij niet went aan een te snelle melkstroom uit de fles. Lees daarvoor de tips onder het kopje 'borstweigeren voorkomen'.
Als uit de fles drinken niet lukt
Bij sommige kindjes kost het meer moeite om uit een fles te leren drinken. Deze tips kunnen mogelijk nog helpen:
Streel de lipjes van je baby eerst met de speen van de fles. Doe de speen pas in zijn mond als je baby zijn mond goed open doet.
Laat je kindje eerst zuigen op je pink of op een fopspeen, en wissel die dan in voor de fles.
Bied de fles aan als je baby nog half slaapt.
Doop de speen van de fles in melk of draag de speen even in je bh.
Wikkel aluminiumfolie rond de fles of hang er een speeltje aan.
Krul je hand zo rond de flesspeen dat het mondje ook jouw hand raakt.
Verwarm de flesspeen met warm water.
Houd je baby in dezelfde houding als bij borstvoeding geven.
Lukt het ook met deze tips niet, dan kan je alternatieven voor flesvoeden proberen. Zoals voeden met een cupje, spuitje, lepeltje, tuitbeker of open beker. Voor meer informatie over voeden met alternatieven kan je contact opnemen met een vrijwilliger van borstvoedingsorganisatie La Leche League.
Borstweigeren voorkomen
Als je je baby graag ook aan de borst wilt blijven voeden, is het belangrijk dat je kindje niet gaat wennen aan een te snelle melkstroom uit de fles. Dat kan ervoor zorgen dat je baby de borst gaat weigeren, omdat hij aan de borst meer moeite moet doen. Tips om dat te voorkomen:
Gebruik een flesspeen met een zo klein mogelijk gat.
Voed je baby zo rechtop mogelijk.
Laat je baby zelf aan de speen aanhappen.
Laat je baby eerst even zuigen of sabbelen op de flesspeen zonder dat er melk uitkomt. Dit kan je doen door de fles wat lager te houden. Breng daarna de fles net genoeg omhoog dat je baby wel melk krijgt, maar het niet te hard gaat.
Laat je baby af en toe even pauze nemen. Neem de speen uit de mond en laat die op de onderlip rusten. Laat je baby opnieuw aanhappen om verder te drinken. Wil je baby de speen niet loslaten, laat de fles dan zakken zodat er geen melk meer in de speen loopt. Houd de fles weer hoger als je baby weer gaat zuigen.
Doe niet te veel melk in de fles. De hoeveelheden melk in een fles zijn bij kunstvoeding een stuk groter dan bij moedermelk, waardoor je het idee kunt hebben dat jij ook veel melk moet geven. Hier vind je handige informatie over de hoeveelheid moedermelk die je uit de fles kunt geven.
Een kindje voelt zich voldaan na een voeding als het buikje vol zit, maar ook als hij voldoende heeft kunnen zuigen. Bij een fles kan het maagje gevuld zijn, maar de zuigbehoefte nog niet voldaan zijn. Een fopspeen na de fles kan daarbij helpen.
Bronnen
La Leche League Nederland
La Leche League Vlaanderen