Onze wereld zit vol met schermen en digitale prikkels. Het is een uitdaging om je kinderen te leren hier goed mee om te gaan. Het gaat er niet alleen om hoeveel tijd ze online doorbrengen, maar vooral ook hoe. In dit artikel vind je informatie en tips om samen met je kind voor een gezonde verdeling te zorgen.
(Sociale) media zijn een groot deel van ons dagelijkse leven. We kunnen ermee leren, ontspannen en makkelijker contact met anderen maken. Maar te veel schermtijd of verkeerde inhoud kan ook problemen geven. Het is daarom belangrijk om al vroeg te beginnen met een bewuste omgang met media.
Structuur en afspraken
Een goede start is het maken van duidelijke afspraken over het gebruik van media en schermen. Hoe lang mag je kind dagelijks achter een scherm? En wat mag hij kijken of doen? Door regels vast te stellen geef je je kind duidelijkheid, dat helpt een hoop. Denk dan aan een vaste tijd dat je kind op de tablet of telefoon mag. Of spreek af dat de televisie of spelcomputer op bepaalde tijden niet aangaan.
Tips voor in de praktijk
1. Maak samen een dagplanning
Ga eens met je kind zitten en bespreek wat hij op een dag doet en moet doen. Denk daarbij aan huiswerk, spelen en tijd met gezin. Afwisseling tussen taken en plezier zijn belangrijk. Door een planning te maken ziet je kind wat er allemaal in een dag moet gebeuren en hoeveel schermtijd mogelijk is. Zo vermijd je ook een hoop discussies!
2. Kies voor geschikte inhoud
Het hangt er per leeftijd af wat geschikt is voor je kind. Hier zijn handige hulpmiddelen voor zoals Kijkwijzer en Youtube Kids. Op bijna alle apparaten kan je instellen waar en hoe lang je kind ergens bij kan. Help je kind bij het kiezen van apps, games, en programma's die passen bij zijn leeftijd en interesses. Naast plezier kunnen deze ook helpen bij de ontwikkeling.
3. Geef het goede voorbeeld
Kinderen kijken veel naar het gedrag van hun ouders. Probeer dus zelf ook niet constant op je telefoon te kijken of de televisie constant aan te hebben, vooral niet tijdens momenten met het gezin. Bedenk zelf ook dingen die je kunt doen die niet achter een scherm zijn. Een creatieve hobby bijvoorbeeld of het lezen van een boek.
4. Praat over media
Bespreek regelmatig met je kind wat hij online ziet en doet. Vraag naar zijn favoriete spellen of programma's en wat hij daarvan leert. Zo laat je zien dat je hem niet alleen controleert, maar ook geïnteresseerd bent. Praat over onderwerpen die je belangrijk vindt en leer je kind om kritisch te denken. Dan zal hij ook sneller aan de bel trekken als er wel iets speelt waar hij je hulp bij nodig heeft.
5. Zoek samen naar alternatieven
Verveelt je kind zich al snel zonder scherm? Zoek dan samen naar leuke activiteiten die geen scherm nodig hebben. Denk aan buiten spelen, een boek lezen, of een nieuwe hobby ontdekken. Wie weet vinden jullie iets wat jullie allebei leuk vinden!
Meer weten?
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.