top of page

De hielprik en gehoorscreening: wat kun je verwachten?

De geboorte van je baby is een bijzondere en spannende tijd. In de eerste week na de geboorte krijgt je baby twee belangrijke onderzoeken: de hielprik en de gehoorscreening. Hiermee kunnen we de gezondheid van je baby controleren en mogelijke problemen vroeg opsporen. Maar hoe werkt dat precies? Neonataal hielprik- en gehoorscreener Claudia legt het uit.


Vader met pasgeboren baby
Geboorte melden en afspraak maken

Voordat we de hielprik en gehoorscreening kunnen uitvoeren, moet de geboorte van je baby worden doorgegeven. Dit moet uiterlijk op de 3e dag na de geboorte gebeuren. In de meeste gevallen meldt de kraamzorg de geboorte bij ons, maar je kunt dit ook zelf doen via onze website of door ons te bellen op 010 - 24 23 200.


De screeningen worden tussen de 4 en 7 dagen na de geboorte uitgevoerd. "Ouders ontvangen via een sms de datum en tijd van de afspraak”, vertelt Claudia. “Als de afspraak écht niet lukt, kunnen ouders ons bellen. Anders hoeven we hier geen reactie op te ontvangen en gaan we gewoon langs, de hielprik moet op tijd worden gedaan.” Als baby's nog in het ziekenhuis liggen wordt de screening daar geregeld en uitgevoerd, niet door het CJG.


Wat is de hielprik en hoe werkt het?

Bij de hielprik nemen we een paar druppels bloed af uit de hiel van de baby. Dit gebeurt met een klein prikje. “Het duurt maar een paar seconden en we proberen het zo snel en rustig mogelijk te doen,” zegt Claudia. “Vaak helpt het als een ouder de baby vasthoudt of troost.” Het bloed wordt op een speciaal kaartje gedruppeld en daarna onderzocht op 26 verschillende aandoeningen, zoals stofwisselingsziektes en sikkelcelziekte.


Ouders krijgen bij de hielprik een informatiekaart waarop stap voor stap staat uitgelegd hoe de test werkt en wat ze kunnen verwachten. Als alles goed is, krijgen ouders de uitslag binnen vijf weken per post. “In sommige gevallen is er extra onderzoek nodig,” legt Claudia uit. “Als dat zo is, worden ouders gebeld door de huisarts." Soms moet de hielprik opnieuw worden gedaan, bijvoorbeeld als er niet genoeg bloed was om alle testen goed uit te voeren. "In dat geval krijgen wij een melding van het RIVM en nemen we opnieuw contact op met de ouders om een nieuwe afspraak te maken.”


Wat is de gehoorscreening en hoe werkt het?

De gehoorscreening test of je baby goed hoort. Dit gebeurt met een klein, zacht dopje dat in het oor van je baby wordt geplaatst. “Het dopje geeft een zacht geluidssignaal af en meet of het gehoor goed werkt,” vertelt Claudia. “De test duurt is een paar minuten gedaan en doet geen pijn.” Als de uitslag voldoende is, is het gehoor op dat moment goed. In groep 2 wordt er weer een gehoortest gedaan.


Soms is de uitslag onvoldoende, bijvoorbeeld door oorsmeer of een verkoudheid. “Dan herhalen we de test na een week,” zegt Claudia. “Als ook die test onvoldoende is, komt een specialist bij de ouders thuis voor een derde test. Pas als die ook onvoldoende is, verwijzen we door naar het ziekenhuis.”


Extra informatie en andere talen

Bij de screening krijgen ouders een folder met informatie. “Deze folder is beschikbaar in meerdere talen, en ik heb altijd verschillende versies geprint bij me,” vertelt Claudia. “Als ouders moeite hebben met Nederlands, gebruiken we soms Google Translate om alles goed uit te leggen. We willen dat iedereen zich prettig voelt bij de screening!”


Op de website van het RIVM kunnen ouders nog meer informatie vinden. Bekijk bijvoorbeeld de video's over de hielprik of de gehoortest. Of lees meer in de verschillende folders.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

bottom of page