
Vanaf één jaar gaan kinderen zelf lopen en steeds meer ondernemen. Je kind wil steeds meer zelf doen en bepalen wat er gebeurt. Dat kan niet altijd. Je kind kan driftig worden wanneer iets niet lukt. Hoe kan je driftbuien voorkomen en wat kan je doen als je kind een driftbui heeft?
Driftbuien zijn normaal
Driftbuien komen vooral voor tussen twee en drie jaar en horen bij de ‘peuterpuberteit‘. Dit is normaal. Vanaf drie jaar wordt het langzaam minder en rond het vijfde jaar zijn de driftbuien meestal zo goed als verdwenen.
Driftbuien voorkomen
- Zorg dat je kind niet in situaties komt waarin hij of zij steeds ‘nee’ te horen krijgt. Zet dingen weg. Je hoeft dan niet steeds ‘nee’ te zeggen.
- Zorg dat je kind iets te doen heeft.
- Leer je kind een paar duidelijke regels. Leg ook uit waarom iets niet mag. Je peuter kan het dan beter begrijpen.
- Houd zo veel mogelijk vaste etenstijden aan. Ook een vast slaapritueel geeft je kind duidelijkheid.
- Vertel je (oudere) peuter wat je doet en wat er gaat gebeuren. Je kind weet dan wat hij of zij kan verwachten.
- Verwacht niet te veel van je kind. Peuters kunnen bijvoorbeeld nog niet zo lang aan tafel blijven zitten.
- Let op wanneer je kind zich goed gedraagt en geef dan een complimentje. Leg ook uit waarom je kind een complimentje krijgt.
- Denk eerst na voordat je ‘ja’ of ‘nee’ zegt en blijf dan bij dat besluit. Als er een driftbui komt, probeer die dan te negeren. Als je nu toegeeft, ziet je kind dat als een beloning voor het driftige gedrag.
Het zal niet altijd lukken om driftbuien te voorkomen. Het ene kind heeft meer last van driftbuien dan het andere kind. Dit heeft met temperament te maken.
Omgaan met driftbuien
- Laat je kind ongewenst gedrag zien? Lijkt het of je peuter ieder moment een driftbui kan krijgen? Zeg dan wat je kind moet doen. Stop met waar je mee bezig bent en vertel je kind welk gedrag moet stoppen, en wat hij of zij wél moet doen. Zeg bijvoorbeeld: “Liam, stop nu met schreeuwen. Als je iets wilt hebben, kun je erom vragen.” Als een driftbui niet meer te voorkomen is, blijf dan zelf rustig.
- Is je kind driftig en staat hij of zij te stampen en te schreeuwen, bijvoorbeeld in een winkel? Negeer het dan. Doe alsof je het niet ziet en hoort. Praat dus niet tegen je kind en kijk hem of haar ook niet aan. Geef pas aandacht als de driftbui over is. Geef een complimentje als je kind zich weer goed gedraagt, maar blijf er niet te lang bij stilstaan.
- Probeer het negeren van de driftbui eerst thuis uit. Dat is makkelijker dan in situaties met andere mensen erbij. Als je weet dat de aanpak werkt, sta je steviger in je schoenen als je peuter in de supermarkt een driftbui krijgt.
- Niet reageren of negeren kan lastig zijn. Je kunt een driftbui alleen negeren als je dit kunt volhouden tot de driftbui over is. Als je weet dat dat je niet lukt, kan je kiezen voor stilzetten in de ruimte waar je kind op dat moment is of je kind apart zetten op een andere, saaie plek.
- Zelf even iets anders gaan doen kan helpen om het negeren vol te houden. Waarschijnlijk merk je tot je verbazing dat de driftbui dan vanzelf ophoudt.
- Ga niet in discussie met je kind. Hoe meer je op je peuter inpraat, boos wordt of probeert te troosten, hoe langer de driftbui zal duren.
- Geef niet toe, want dan beloon je je kind voor zijn of haar gedrag en is de kans groot dat hij of zij het vaker gaat doen.
- Word niet kwaad op je kind en straf hem of haar niet. Je peuter moet nog leren om zijn of haar gevoelens op een normale manier te uiten.
- Geef positieve aandacht als je peuter weer rustig is. Praat niet meer over wat er gebeurd is. Help hem of haar bijvoorbeeld even bij een activiteit of geef een knuffel.
Zelf rustig blijven
Als je kind een driftbui heeft, is het lastig om zelf rustig te blijven. Vooral bij extreme driftbuien in het openbaar kan je je ongemakkelijk voelen en is het moeilijk om je kind niet te sussen: “Pak die snoepjes dan maar”. Als je dat doet, beloon je je kind voor de driftbui en zal hij of zij vaker een driftbui krijgen. Geef je kind dus niet zijn of haar zin. Sommige mensen vinden het misschien vervelend dat je kind zo schreeuwt. Omdat je de driftbui negeert, lijkt het alsof je er niets aan doet. Hoe lastig het ook is, probeer je niets aan te trekken van wat anderen vinden. Blijf rustig en houd vol tot de driftbui over is.
Bedenk ook dat driftbuien er gewoon bij horen. Alle kinderen krijgen ze wel eens. Je kind begint nu langzaam zelfstandiger te worden.
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Meer opvoedinformatie over peuters
Deel dit artikel: