De eerste stapjes

Tussen de 10 en 18 maanden gaat je kind lopen. Alle kinderen doen dat in hun eigen tempo: eerst een paar pasjes aan je hand, en daarna los. Je kind is dan nog heel wankel, maar het lopen gaat steeds beter.

Tweejarigen leren hun bewegingen te stoppen en beginnen als ze dat willen. Ze leren ook kleine en grote passen maken en kunnen dan beter met hun ouders meelopen. Ze leren bovendien steeds beter rennen. Tegen een jaar of 4 kunnen peuters een beetje hun evenwicht bewaren. Ze leren eerst op hun tenen staan en daarna op hun tenen lopen, maar dat gaat nog een beetje moeilijk.

Helpen bij leren lopen

Je kind heeft ruimte nodig om te lopen. Zorg dat de vloer leeg is, zodat je kind niet kan struikelen. Op een gladde vloer kan je peuter misschien beter op sokken met antislipnoppen of op zachte leren slofjes lopen. Op vloerbedekking kan je kind het best op blote voeten lopen om de vloer beter te voelen. Schoenen zijn pas nodig als je met je kind buiten gaat lopen.

Schoenen kiezen

Bij het kopen van schoenen voor je kind kun je letten op de volgende dingen:

  • De schoenen moeten breed genoeg zijn en soepel
  • Een hoge schoen ondersteunt de enkel van je kind goed
  • Een leren schoen ademt beter en zit comfortabeler dan een schoen van kunststof
  • Laat je kind goed plat op de grond staan. Probeer dan of je vinger tussen de hiel van de schoen en de hiel van je kind past. Lukt dat nog, dan is het goed

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Meer opvoedinformatie over peuters

Deel dit artikel: