Pesten op school

Pesten kan de sfeer in de klas verpesten. Ook al ben je zelf geen slachtoffer of pestkop, je merkt het vast wel. Dan is het niet meer zo leuk om naar school te gaan. Wat kan je doen?

Doe niet mee met pesten

Zie je dat iemand wordt gepest? Ga dan in ieder geval niet meedoen, ook al lijkt het eerst best grappig. Daarmee maak je het juist nog erger.

Pesten oplossen met klasgenoten

Praat erover met je klasgenoten en zoek een oplossing. Zeg bijvoorbeeld samen tegen de pesters dat jullie het niet leuk vinden, dat de sfeer is verpest en dat het pesten moet stoppen.

Pesten oplossen met school

Lukt het niet om het pesten zelf op te lossen? Praat dan met een leraar, je mentor of de vertrouwenspersoon. De school is verplicht om iets aan het pesten te doen.

Erover praten is geen verraden

Praten over pesten is geen verraden. Je helpt iemand die gepest wordt, en dat is juist heel goed! Soms weten leraren niet dat iemand gepest wordt. Jij weet natuurlijk veel beter wat er in de klas of in de pauze gebeurt.

Met wie kan je er nog meer over praten?

Word je zelf gepest of wordt er veel gepest bij jou in de klas? Bespreek het altijd met iemand, blijf er niet zelf mee zitten. Erover praten kan erg opluchten! Bijvoorbeeld met:

  • De vertrouwenspersoon op jouw school. Of je mentor.
  • Iemand bij wie je een vertrouwd gevoel hebt en die naar je wil luisteren.
  • Bel of chat met De Kindertelefoon (0800-0432). Zij willen graag naar jouw verhaal luisteren en willen je helpen.
Ik word gepest

Word je gepest? Klik hier voor tips om het pesten te laten stoppen.

Misschien kan onze gratis training ‘Beat it!’ je helpen. Bij die training leer je om beter voor jezelf op te komen. Klik hier voor meer informatie over de Beat it training.

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: