Perfectionisme: tips

Als je steeds alles perfect wilt doen, kun je overstuur raken als dat niet lukt. Je wilt het dan heel graag opnieuw doen, omdat je vindt dat het altijd beter kan. 

De negatieve kant van perfectionisme

Perfectionisme is soms best positief: je wilt de dingen graag zo goed mogelijk doen en je doet je best om dat te bereiken. Dat kan je merken op allerlei gebieden, zoals school, sport, werk, je uiterlijk en in vriendschappen. Maar als je nooit tevreden bent met het resultaat, kan dat problemen geven:

  • Als je altijd heel veel van jezelf vraagt, kan je last krijgen van onzekerheid en stress. Je kunt zelfs een ‘black out’ krijgen.
  • Je gaat misschien zo lang door met leren of iets afmaken, dat je te laat naar bed gaat.
  • Als iemand vindt dat je iets beter had kunnen doen, kan je hier heel erg van balen of zelfs van gaan huilen.
Faalangst

Je kunt perfectionistisch zijn op allerlei gebieden. Misschien heb je het vooral op school. Je wilt dan altijd maar betere cijfers halen, netjes werken, alles ordenen en niets vergeten. Als je vooral bang bent om slecht te presteren, dan heet dat geen perfectionisme maar faalangst. Klik hier om meer te lezen over faalangst.

Hoe komt het dat iemand perfectionistisch is?

Perfectionisme kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als alles eerder altijd makkelijk voor je was en er dan een keer iets niet lukt. Of als je overstapt naar een hoger schoolniveau. Soms zijn ouders perfectionistisch en verwachten ze veel van hun kinderen. Dan kunnen kinderen dit overnemen van hun ouders. Maar perfectionisme kan ook gewoon in je karakter zitten. Het kan wel versterkt worden door opmerkingen van anderen, bijvoorbeeld over je uiterlijk.

Tips voor het omgaan met perfectionisme
  • Een beetje perfectionisme is goed, maar laat het niet zover komen dat je er last van krijgt. Ook niet door alles wat perfect lijkt in de media.
  • Onthoud dat perfectie niet bestaat. Niemand is perfect.
  • Wees blij met wie je bent en hoe je presteert. Denk niet: ‘alles of niets’. Ertussenin is ook prima.
  • Praat eens over je perfectionisme met andere mensen. Als anderen ervan weten, begrijpen ze je beter. Heb je een vriend of vriendin die perfectionistisch is of faalangst heeft? Vraag dan eens hoe dit voelt.
  • Bij perfectionisme op school: begin op tijd met leren en leer niet tot heel laat door. Hierdoor heb je minder kans op een black-out. Op de meeste scholen kan je hulp krijgen voor faalangst.

Bron: Jong in Capelle

Deel dit artikel: