
Als je overprikkeld bent, krijg je meer prikkels binnen dan je hersenen kunnen verwerken. Iedereen kan overprikkeld raken, maar het komt vaker voor bij mensen met autisme of adhd. Of mensen die hoogsensitief zijn. Hieronder lees je meer over wat overprikkeld zijn is en wat je kan doen als je overprikkeld bent.
Wat is overprikkeld zijn?
Bron: psyned
Prikkels zijn stukjes informatie die je via je zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) binnenkrijgt. Deze prikkels worden door je hersenen verwerkt. Als dat niet (meer) lukt, bijvoorbeeld omdat er te veel prikkels zijn, raak je overprikkeld. Misschien ben je extra gevoelig voor prikkels waardoor je snel overprikkeld raakt. Dan is het al snel te veel.
Als je lang overprikkeld bent kan dat vervelende gevolgen hebben. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, een verhoogde hartslag, een onrustig gevoel of evenwichtsproblemen. Het kan ook zijn dat je minder goed uit je woorden komt, je lastiger kunt concentreren en vergeetachtiger bent. Je kunt ook emotionele klachten krijgen zoals sneller geïrriteerd raken, sneller gaan huilen of sneller ongeduldig worden.
Lees meer over overprikkeld zijn op de website van psyned.
Wat kan je doen als je overprikkeld bent?
Bron: jongpit
- Zoek een rustige plek op en neem even een moment voor jezelf.
- Schud je even helemaal los. Dit is een makkelijke manier om stress en spanning los te laten en alles even van je af te schudden. Schud je armen, je benen, spring op en neer, beweeg je hele lijf!
- Let op je ademhaling. Als je overprikkeld bent, kan je last krijgen van stress en spanning. Om dit te verminderen kan je een ademhalingsoefening doen. Richt je aandacht helemaal op je ademhaling. Adem rustig in door je neus en weer uit door je mond.
- Schrijf op wat er in je omgaat. Ben je na een drukke dag weer thuis? Pak een notitieboekje en schrijf op wat je die dag gedaan hebt. Dat kan helpen om je emoties en gedachten op een rijtje te zetten, alles te verwerken en het los te laten. Dat geeft rust.
- Neem genoeg tijd voor jezelf. Als je overprikkeld bent (geweest) is het belangrijk om (daarna) genoeg tijd voor jezelf te nemen. Het kan best een tijdje duren voordat je weer hersteld bent van het overweldigende moment of de overweldigende dag. Geef jezelf de tijd om weer goed tot rust te komen.
- Merk je dat je overprikkeld begint te raken? Probeer er meteen iets aan te doen. Zo kan je ervoor zorgen dat het niet erger wordt. Zoek bijvoorbeeld even een rustig plekje op. Het kan helpen om informatie op te zoeken over overprikkeling en waar je aan kan merken dat je overprikkeld begint te raken. Zo kan je het herkennen en snel in actie komen.
- Probeer positief te blijven. Als je overprikkeld bent en je ook nog heel negatief bent (“ik kan dit niet aan”, “waarom overkomt mij dit nu?”) kan het nog zwaarder voelen. Probeer je gedachten positief te houden en te kijken naar oplossingen.
- Doe alsof er een bal om je heen zit die je beschermt. Het klinkt misschien gek, maar het kan echt helpen om rustiger te worden. Ga stevig op de grond staan en zie in gedachten hoe er een bal om je heen komt die je beschermt tegen alle prikkels om je heen.
- Kies voor jezelf. Merk je dat het je allemaal te veel wordt? Kies dan voor jezelf. Je hoeft niet op een feestje te blijven omdat je vindt dat dat moet. Ga naar huis als dat voor jou beter is. Of neem even een moment voor jezelf als je dat nodig hebt (ga bijvoorbeeld even naar het toilet). Doe waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Zonder je schuldig te voelen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en dat doe je alleen door te kiezen wat voor jou het beste is!
Advies
Heb je vaak last van overprikkeling en vind je het lastig om daarmee om te gaan? Bij het CJG werken professionals die met jou mee willen denken en jou adviezen kunnen geven. Op deze pagina lees je meer over wat wij voor jou kunnen doen. Onze hulp is gratis. Wil je je aanmelden voor hulp, dan kan je op deze pagina het contactformulier invullen.
Deel dit artikel: