Oud en nieuw met jonge kinderen

Oud en nieuw wordt vaak gezellig gevierd. Oliebollen, vrienden en natuurlijk vuurwerk om twaalf uur. Dat laatste brengt voor jonge kinderen spanning en soms ook angst met zich mee. Daarnaast is veiligheid erg belangrijk. Hieronder vind je tips voor het vieren van oud en nieuw met baby’s, peuters en kleuters. 

Baby’s
Slapen

Je baby kan je het beste laten slapen. Voor baby’s is regelmaat belangrijk. Als je baby midden in de nacht wakker wordt gemaakt, ontregelt dit alleen maar zijn of haar slaapritme. Baby’s zijn zich nog niet bewust van de jaarwisseling en hebben geen behoefte aan vuurwerk of een gezellig feestje.

Veel baby’s hebben geen last van het vuurwerk. Waarschijnlijk slaapt je kindje gewoon door. Houd de babyfoon echter wel goed in de gaten. Mocht je baby toch wakker worden, dan is het fijn als je snel bij hem of haar bent. Troost je kindje en blijf in de slaapkamer tot hij of zij weer in slaap valt.

Veiligheid

Neem geen enkel risico met vuurwerk. Als je baby tijdens de jaarwisseling toch wakker is, neem hem of haar dan niet mee naar buiten. Je baby zal alleen maar schrikken van het vuurwerk en bovendien is het buiten koud. Als je je baby toch graag het vuurwerk wilt laten zien, doe dit dan veilig en warm achter het raam.

Alcohol

Maak samen met je partner afspraken over alcoholgebruik. Het is fijn als één van jullie nuchter blijft om goed op de baby te letten. Wil je allebei graag alcohol drinken of uitgebreid feesten? Dan is het een goed idee om een oppas te zoeken voor de baby. Zo hoeven jullie je geen zorgen te maken en heeft jullie baby een rustige nacht.

Peuters en kleuters
Wakker maken

Je kunt als ouder zelf het beste beslissen of je je peuter/kleuter wakker wilt maken om naar het vuurwerk te kijken. De meningen verschillen hierover. Zo wordt er ook over peuters en kleuters gezegd dat het slaapritme te veel verstoord wordt door het wakker maken rond middernacht. Aan de andere kant is het voor veel kinderen erg leuk en spannend om voor twaalf uur wakker gemaakt te worden en gezellig samen met jou naar het vuurwerk te kijken.

Voorbereiding

Bereid je peuter of kleuter goed voor op het vuurwerk. Lees bijvoorbeeld samen een boekje over de jaarwisseling of laat je kind een tekening/knutselwerkje maken over vuurwerk. Vertel wat er tijdens oud en nieuw gaat gebeuren. Leg uit dat er in de lucht mooie kleuren te zien zijn en dat de harde knallen te maken hebben met feest vieren.

Voor erg angstige of gevoelige kinderen is het fijn om precies te weten wat er gaat gebeuren. Komt er visite op oudejaarsavond? Bij wie wordt het gevierd? Wordt je kind wakker gemaakt voor het vuurwerk? Ga je zelf ook vuurwerk afsteken? Vertel je kind bijvoorbeeld dat het vuurwerk om twaalf uur ‘s nachts begint en dat je hem of haar een kwartiertje daarvoor wakker maakt. Vertel wie er vuurwerk afsteekt en wie er bij je kind binnen blijft om naar het vuurwerk te kijken. Geef je kind de ruimte om vragen te stellen en te vertellen wat hij of zij fijn vindt. Misschien wil je kind zelf liever doorslapen.

Je eigen gedrag

Hoe je zelf op het vuurwerk reageert, speelt een belangrijke rol. Als je laat merken dat je bang bent voor het vuurwerk, is er een grote kans dat je kind ook bang wordt. Laat je kind zo veel mogelijk merken dat er geen reden is voor angst of paniek. Vertel hem of haar bijvoorbeeld hoe mooi je het vuurwerk vindt. Welke kleur vuurpijl vindt je kind het mooist?

Is je kind erg angstig en overstuur door alle harde knallen? Probeer ook dan rustig te blijven, hoe moeilijk dat ook is. Houd je kind vast en praat zachtjes tegen hem of haar. Zoek desnoods een rustig plekje waar het vuurwerk minder goed te horen is.

Veiligheid

Haal je kind nooit over om naar buiten te gaan als hij of zij het eng vindt. Kijk samen veilig achter het raam naar het vuurwerk.

Sommige kinderen vinden het vuurwerk prachtig, gaan graag mee naar buiten en willen zelf ook een sterretje afsteken. Doe dit niet! Zelfs sterretjes zijn gevaarlijk en niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. ‘Koud vuur’ bestaat niet, de temperatuur van een sterretje kan hoog oplopen. Laat kinderen boven de vijf jaar alleen sterretjes afsteken onder toezicht van een volwassene. Denk aan de veiligheid van je kind.

Klik hier voor meer informatie en tips over veilig vuurwerk afsteken met kinderen.

Bronnen: 24baby.nl, babyvandaag.nl, mamaenzo.nl

Deel dit artikel: