Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Oud en nieuw met jonge kinderen

Oud en nieuw met jonge kinderen

Oudejaarsavond wordt vaak gezellig gevierd. Oliebollen, vrienden en natuurlijk vuurwerk om twaalf uur. Dat laatste brengt voor jonge kinderen spanning en soms ook angst met zich mee. Daarnaast is veiligheid erg belangrijk. Hoe kunt u hier het beste mee omgaan? Hieronder vindt u tips voor baby’s, peuters en kleuters. 

Baby’s

Slapen
Uw baby kunt u het beste laten slapen. Voor baby’s is regelmaat belangrijk. Als uw baby midden in de nacht wakker wordt gemaakt, ontregelt dit alleen maar zijn of haar slaapritme. Baby’s zijn zich nog niet bewust van de jaarwisseling en hebben geen behoefte aan vuurwerk of een gezellig feestje.

Veel baby’s hebben geen last van het vuurwerk. Waarschijnlijk slaapt uw kindje gewoon door. Houd de babyfoon echter wel goed in de gaten. Mocht uw baby toch wakker worden, dan is het fijn als u snel bij hem of haar bent. Troost uw kindje en blijf in de slaapkamer tot hij of zij weer in slaap valt.

Veiligheid
Neem geen enkel risico met vuurwerk. Als uw baby tijdens de jaarwisseling toch wakker is, neem hem of haar dan niet mee naar buiten. Uw baby zal alleen maar schrikken van het vuurwerk en bovendien is het buiten koud. Als u uw baby toch graag het vuurwerk wil laten zien, doe dit dan veilig en warm achter het raam.

Alcohol
Maak samen met uw partner afspraken over alcoholgebruik. Het is fijn als één van u nuchter blijft om goed op de baby te letten. Wilt u beiden graag alcohol drinken of uitgebreid feesten? Dan is het een goed idee om een oppas te zoeken voor de baby. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken en heeft uw baby een rustige nacht.

Peuters en kleuters

Wakker maken
U kunt als ouder zelf het beste beoordelen of u uw peuter/kleuter wakker wilt maken om naar het vuurwerk te kijken. De meningen van deskundigen verschillen hierover. Zo wordt er ook over peuters en kleuters gezegd dat het slaapritme te veel verstoord wordt door het wakker maken rond middernacht. Aan de andere kant is het voor veel kinderen erg leuk en spannend om voor twaalf uur wakker gemaakt te worden en gezellig samen met u naar het vuurwerk te kijken.

Voorbereiding
Bereid uw peuter of kleuter goed voor op het vuurwerk. Lees bijvoorbeeld samen een boekje over de jaarwisseling of laat uw kind een tekening/knutselwerkje maken over vuurwerk. Vertel wat er tijdens oud en nieuw gaat gebeuren. Leg uit dat er in de lucht mooie kleuren te zien zijn en dat de harde knallen te maken hebben met feest vieren.

Voor erg angstige of gevoelige kinderen is het fijn om precies te weten wat er gaat gebeuren. Komt er visite op oudejaarsavond? Bij wie wordt het gevierd? Wordt uw kind wakker gemaakt voor het vuurwerk? Gaat u zelf ook vuurwerk afsteken? Vertel uw kind bijvoorbeeld dat het vuurwerk om twaalf uur ‘s nachts begint en dat u hem of haar een kwartiertje daarvoor wakker maakt. Vertel wie er vuurwerk afsteekt en wie er bij uw kind binnen blijft om naar het vuurwerk te kijken. Geef uw kind de ruimte om vragen te stellen of aan te geven wat hij/zij fijn vindt. Misschien wil uw kind zelf liever doorslapen.

Uw eigen gedrag
Hoe u zelf op het vuurwerk reageert, speelt een belangrijke rol. Zodra u laat merken dat u angstig bent voor het vuurwerk, wordt uw kind dat ook. Laat uw kind zo veel mogelijk merken dat er geen reden is voor angst of paniek. Vertel hem of haar bijvoorbeeld hoe mooi u het vuurwerk vindt. Welke kleur vuurpijl vindt uw kind het mooist?

Is uw kind erg angstig en overstuur door alle harde knallen? Probeer ook dan rustig te blijven, hoe moeilijk dat ook is. Houd uw kind vast en praat zachtjes tegen hem of haar. Zoek desnoods een rustig plekje waar het vuurwerk minder goed te horen is.

Veiligheid
Haal uw kind nooit over om naar buiten te gaan als hij of zij het eng vindt. Kijk samen veilig achter het raam naar het vuurwerk.

Sommige kinderen vinden het vuurwerk prachtig, gaan graag mee naar buiten en willen zelf ook een sterretje afsteken. Doe dit niet! Zelfs sterretjes zijn gevaarlijk en niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. ‘Koud vuur’ bestaat niet, de temperatuur van een sterretje kan hoog oplopen. Laat kinderen boven de vijf jaar alleen sterretjes afsteken onder toezicht van een volwassene. Denk aan de veiligheid van uw kind.

 

 

Bronnen: 24baby.nl, babyvandaag.nl, mamaenzo.nl